Je bent hier: Home > Nieuws > Commissie Van Dijkhuizen: verlaag belasting op spaargeld

Commissie Van Dijkhuizen: verlaag belasting op spaargeld

Commissie Van Dijkhuizen: verlaag belasting op spaargeld

18 juni 2013 - door Redactie

De belasting op spaargeld moet worden verlaagd. Dat adviseerde de commissie Van Dijkhuizen gisteravond aan Frans Weekers, Staatssecretaris van Financiën.

Nu wordt er bij de vermogensbelasting nog van rendement van vier procent op spaarrekeningen uitgegaan, terwijl dit in de praktijk veel lager ligt.

De commissie beveelt aan om het rendement vast te stellen op basis van de spaarrente van de afgelopen 5 jaar. Deze zou voor 2014 een niveau van 2,4% zijn. Goed nieuws voor spaarders dus.

Ingrijpende hervorming belastingstelsel

De deskundigen van de commissie Van Dijkhuizen hebben van het vorig kabinet de opdracht gekregen om zich te buigen over de ingrijpende hervorming van het belastingstelsel, waarvan vorig jaar al een tussenrapport verscheen. De commissie stelde toen vast het aantal belastingschijven terug moest worden gebracht naar twee en het mes te zetten in toeslagen. Zo zouden de huur- en zorgtoeslag en het kindgebonden budget moeten worden samengevoegd. Zorgtoeslag moet niet meer aan de persoon, maar aan de zorgverzekeraar worden uitgekeerd, aldus de commissie.

‘Uitgaan gemiddelde rente afgelopen vijf jaar’

De staat zal in 2014 een hoop geld mislopen als het vermogen minder zwaar wordt belast. Als de Belastingdienst voortaan uit zou gaan van een rendement van drie procent (nog altijd een stuk meer dan de huidige rentes, die nu vaak op 2 of onder de 2 procent liggen) zou dat al 900 miljoen schelen, heeft de commissie uitgerekend. Met een andere belastingmaatregel moet dit weer gecompenseerd worden. De commissie stelt voor om uit te gaan van een gemiddelde rente van de afgelopen vijf jaar, wat neerkomt op 2,4 procent.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl