18 juni 2013 - door Redactie
De belasting op spaargeld moet worden verlaagd. Dat adviseerde de commissie Van Dijkhuizen gisteravond aan Frans Weekers, Staatssecretaris van Financiën.
Nu wordt er bij de vermogensbelasting nog van rendement van vier procent op spaarrekeningen uitgegaan, terwijl dit in de praktijk veel lager ligt.
De commissie beveelt aan om het rendement vast te stellen op basis van de spaarrente van de afgelopen 5 jaar. Deze zou voor 2014 een niveau van 2,4% zijn. Goed nieuws voor spaarders dus.
Ingrijpende hervorming belastingstelsel
De deskundigen van de commissie Van Dijkhuizen hebben van het vorig kabinet de opdracht gekregen om zich te buigen over de ingrijpende hervorming van het belastingstelsel, waarvan vorig jaar al een tussenrapport verscheen. De commissie stelde toen vast het aantal belastingschijven terug moest worden gebracht naar twee en het mes te zetten in toeslagen. Zo zouden de huur- en zorgtoeslag en het kindgebonden budget moeten worden samengevoegd. Zorgtoeslag moet niet meer aan de persoon, maar aan de zorgverzekeraar worden uitgekeerd, aldus de commissie.
‘Uitgaan gemiddelde rente afgelopen vijf jaar’
De staat zal in 2014 een hoop geld mislopen als het vermogen minder zwaar wordt belast. Als de Belastingdienst voortaan uit zou gaan van een rendement van drie procent (nog altijd een stuk meer dan de huidige rentes, die nu vaak op 2 of onder de 2 procent liggen) zou dat al 900 miljoen schelen, heeft de commissie uitgerekend. Met een andere belastingmaatregel moet dit weer gecompenseerd worden. De commissie stelt voor om uit te gaan van een gemiddelde rente van de afgelopen vijf jaar, wat neerkomt op 2,4 procent.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.