Je bent hier: Home > Nieuws > Een hogere rente ontvangen, is dat iets voor u?

Een hogere rente ontvangen, is dat iets voor u?

Een hogere rente ontvangen, is dat iets voor u?

13 oktober 2012 - door Redactie

Bent u net op vakantie geweest, heeft u veel geld uitgegeven, maar toch nog een spaarcentje over? U kunt u spaargeld sneller laten groeien door een spaardeposito te nemen. U ontvangt dan een relatief hogere rente dan bij een spaarrekening.

Wat is Spaardeposito?
Bij het afsluiten van een spaardeposito zet u een vast bedrag op een rekening. Met de bank spreekt u af voor welke periode u het geld vast zet. U kunt gedurende deze periode geen geld bij storten of geld opnemen. Doordat de bank zekerheid heeft hoelang zij het geld ter beschikking hebben, krijgt u een relatief hogere rente dan bij een vrij opneembare spaarrekening. Hoe langer de periode, hoe hoger het rentepercentage wordt. Wanneer de periode voorbij is, is het geld plus de verdiende rente vrij opneembaar.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen Nadelen
  • Zekerheid door een vast staande rente.
  • Vooruit berekenen wat u verdient met Depositosparen.
  • Vaak is de rente hoger ten opzichte van de rente bij de Spaarrekening.
  • Het geld staat vast voor een bepaalde periode.
  • Vaak een minimale inleg vereist.
  • Het geld kan niet bijgestort worden.

Waar moet u rekening mee houden?
De Spaardeposito moet uiteindelijk wel wat opleveren. Door het geld voor een langere periode vast te zetten krijgt u te maken met inflatie en u betaalt altijd belasting over de rente op het spaargeld. Hier moet u dus rekening mee houden bij de afweging of een Spaardeposito iets voor u is.

Inflatie houdt in dat het geld minder waard wordt. Het geld wordt minder waard doordat de prijzen van goederen en producten stijgen. Als u wilt dat het geld aan het einde van de periode even veel waard is als bij het begin moet u het inflatie percentage meenemen. Op dit moment, juni 2012, staat het inflatiepercentage op 2,1%

De belasting ziet de rente als inkomen en daar moet dus belasting over betaald worden. Dit wordt ook wel ‘vermogensrendementsheffing’ genoemd. Deze heffing is niet van toepassing onder een bepaald grensbedrag. Bent u alleenstaand, dan is het grensbedrag in 2012 €21.139.-. Tot dit bedrag hoeft u dus geen belasting te betalen over de rente van uw spaargeld. Mocht u meer dan €21.139.- spaargeld hebben dan betaald u 1,2% belasting over het gemiddelde.

Waar vindt u de beste spaarrente?
De beste spaardeposito is persoonsgebonden. Elke bank heeft weer andere voorwaarden en een bijbehorende rente. Een minimuminleg is een veel voorkomende voorwaarden, maar lang niet alle banken hebben deze. U kunt bij Spaardepositovergelijken.nl de rentes en voorwaarden van banken vergelijken. Zo kiest u zelf voor de beste spaardeposito.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl