Je bent hier: Home > Nieuws > Geld spaarrekening overledene toch uitgekeerd aan nabestaanden

Geld spaarrekening overledene toch uitgekeerd aan nabestaanden

Geld spaarrekening overledene toch uitgekeerd aan nabestaanden

08 juli 2013 - door Redactie

Banken gaan volgend jaar een digitaal loket openen voor slapende tegoeden. Het wordt daarmee voor nabestaanden makkelijker om na te gaan of een overleden familielid nog een spaartegoed bij een bepaalde bank heeft.

Op dit moment moeten nabestaanden alle banken afzonderlijk afgaan om erachter te komen of er nog een rekening loopt. Vaak gaat dit via een notaris en een ingewikkeld administratief systeem. Daarbij moeten allerlei formulieren worden ingevuld. Ook als achteraf blijkt dat er niets te halen valt.

Slapende tegoeden, die worden geclaimd, zijn volgens de wet nu na twintig jaar verjaard, terwijl banken daar meestal geen beroep op doen. Het gezamenlijke beleid van de banken is namelijk dat het geld op slapende rekeningen altijd wordt uitgekeerd aan de rechthebbenden, ondanks het wettelijke verjaringstermijn.
Binnen de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) werken alle banken daarom nu samen om de speurtocht naar een spaartegoed eenvoudiger te maken. De banken ontwikkelen een digitaal loket waar nabestaanden eenvoudig kunnen nagaan of hun overleden familielid nog ergens geld op een bank had staan.

Hoeveel erfenis Nederlandse erfgenamen de afgelopen jaren zijn misgelopen door slapende rekeningen, is niet bekend. In België is vorig jaar onderzoek gedaan naar de slapende rekeningen van overledenen en nog levende rekeninghouders. Daaruit bleek dat het om ongeveer 1 tot 1,5 miljoen rekeningen ging waarop zo’n €70 miljoen stond gestald.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl