Je bent hier: Home > Nieuws > Zullen banken de spaarrente laten stijgen?

Zullen banken de spaarrente laten stijgen?

Zullen banken de spaarrente laten stijgen?

22 augustus 2022 - door Laurens

We weten ondertussen allemaal dat de Europese Centrale bank de rente heeft laten stijgen om op die manier de inflatie aan te pakken.

De rente die je moet betalen indien je een lening wil afsluiten is mee gestegen, maar dat is bij de meeste banken (nog) niet zo voor de rente die je ontvangt over je spaargeld. Hoe komt dat en zal dat in de nabije toekomst gaan veranderen? De toekomst voorspellen kunnen we uiteraard niet, maar we kunnen je wel onze visie geven op de zaken. Ben je benieuwd? Laten we er dan maar snel aan beginnen.

Welke rente is wel gestegen?

De ECB kan de inflatie proberen te beïnvloeden, door haar rentepercentages aan te passen. Deze percentages geven aan hoeveel de banken moeten betalen om geld te lenen bij de centrale bank. Is dit percentage hoger? Dan zullen banken ook een hogere kost moeten doorrekenen aan klanten. Je kunt deze rente dus zien als een soort tool die de ECB kan aanpassen naargelang de situatie.

Aan de andere kant, kunnen we uiteraard ook geld sparen bij banken. Overtollig geld zetten zij vervolgens op een rekening bij de centrale bank. Ook daarvoor krijgen zij een rente. Het is vrij makkelijk te begrijpen dat banken niet meer rente zullen betalen aan hun klanten, dan ze krijgen van de ECB. Tot enkele maanden terug was het zelfs zo extreem dat de rente die de banken kregen negatief was. Krijgen is dan ook een verkeerde uitdrukking, want eigenlijk moesten ze betalen voor hun geld.

Wanneer stijgt de rente op ons spaarboekje?

Helaas kan niemand zeggen wanneer de rente op onze spaarboekjes mee zal stijgen. Dat komt door verschillende factoren. Enerzijds zullen we moeten afwachten of de evolutie in het renteklimaat zich doorzet of niet. Anderzijds verschilt dit ook van bank tot bank, dus het is zeer moeilijk in te schatten.

Het is voornamelijk belangrijk om te beseffen dat banken competitieve spelers zijn in een grote markt. Om klanten voor zich te winnen kunnen sommigen uitpakken met hoge rentes, terwijl anderen proberen om meer winst te maken door net lagere tarieven uit te keren. 

Wij vermoeden dat wanneer enkele grootbanken starten met de rente te verhogen, ook de rest zal moeten volgen. Anders gaat hun concurrentiële positie er namelijk op achteruit. Als we kijken naar de kwartaalcijfers van de Belgische banken, dan zien we dat er wordt gesteld dat de rente binnen enkele maanden wat zou kunnen stijgen.

Verwacht echter niet meteen dat de rentevoeten enorm zullen stijgen, want de rente bepaalt uiteraard ook de winst van de banken. Indien ze veel rente ontvangen over uitgeleend geld en weinig moeten betalen over spaargeld, kunnen ze mooie zaken doen.

Conclusie

We weten nooit precies wanneer de rente over het spaargeld zal gaan stijgen. Daarvoor zijn meerdere redenen die we hierboven hebben proberen uit te leggen. Logisch zou zijn dat dit binnen enkele maanden gebeurd, maar verschillende factoren kunnen dit positief of negatief beïnvloeden. Afwachten dus!

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl