Je bent hier: Home > Nieuws > Zijn luxe merken ten dode opgeschreven?

Zijn luxe merken ten dode opgeschreven?

Zijn luxe merken ten dode opgeschreven?

24 augustus 2022 - door Laurens

Luxehandtassen waar duizenden euro’s voor worden betaald, sportwagens waarvan je de prijs pas te horen krijgt als je gaat betalen en diamanten zo groot als een kei...

Allemaal luxeproducten die handenvol geld kosten. Vaak worden ze gekocht om een statement te maken, om te tonen dat mensen ze zich kunnen veroorloven. Maar wat als de economie verder achteruit gaat? Wat als we effectief in een recessie zouden terechtkomen? Wat alsnog meer mensen het moeilijk krijgen om de stijgende levensduurte bij te houden? Laat het duidelijk zijn dat wij ook niet in de toekomst zullen kijken. In dit artikel geven we onze kijk op de zaken, zonder enig advies. Dit is onze mening en je hoeft daar zeker niet mee akkoord te gaan.

Wat is luxe?

Als we willen weten of luxe merken op lange termijn met uitsterven worden bedreigd, dan is het eerst en vooral belangrijk om te weten wat we nu precies verstaan onder luxe. Dit is namelijk een zeer persoonlijk gegeven. Wat voor de ene luxe is, is voor de andere standaard en omgekeerd. Valt merkkledij bijvoorbeeld standaard onder luxe producten? Of spreken we pas van luxe wanneer het om echte designer stukken gaat?

Wij definiëren luxe als alles wat meer is dan de basisbehoeften. Een trui heb je nodig, een merktrui niet. Een wagen is voor veel mensen een noodzaak, maar een sportauto met 600 Pk valt niet meer als een basisbehoefte te bekijken. We hebben allemaal een dak nodig boven ons hoofd, maar een huis vol designermateriaal en het zuiverste marmer behoort wel degelijk tot de luxe producten.

Zullen luxe producten in de toekomst minder worden verkocht?

Veel mensen zitten nu al met de handen in het haar omwille van de stijgende levensduurte. Het is zo dat energieprijzen drastisch zijn verhoogd ten opzichte van een jaar geleden. Hetzelfde geldt trouwens voor voeding. Wie nu naar de supermarkt gaat, betaalt veel meer dan pakweg één jaar geleden. Kunnen we ons al die luxe dan nog wel permitteren?

Inkomensongelijkheid

Om deze vraag te beantwoorden, zal het voornamelijk belangrijk zijn om te kijken naar de inkomensongelijkheid en het soort luxeproducten. Mensen met de laagste inkomens, die konden zich voorheen ook al niet echt de luxe producten veroorloven. Zij kochten sowieso enkel de basisproducten. 

Bij de middelmatige inkomens is het ingewikkelder. Zij kopen namelijk soms wel eens zaken zoals merkkledij en soms durven ze zich ook wel eens een ietwat duurder stuk aan te kopen nadat ze er enkele maanden/ jaren voor hebben gespaard.

Tot slot zijn er de hoogste inkomens. Zij kunnen kopen wat hun hartje begeert en ze hoeven daarbij niet echt op de prijs te letten.

Verschillen tussen producten

Aangezien nu ook de middelste inkomens afzien, zullen zij voornamelijk minder luxeproducten gaan consumeren. Bij de middeninkomens kan het zijn dat er minder vaak naar merkkledij wordt gekeken en dat onnodige uitgaven tijdelijk worden geschrapt. We verwachten echter dat de hoogste inkomens niet zo drastisch hun aankopen zullen veranderen omwille van de stijgende levensduurte. Het kan wel zijn dat sommigen zich bewuster worden van de prijzen, maar uiteindelijk verdienen ze toch nog steeds genoeg. 

Houd er rekening mee dat dit enkel onze opinie is en dat hierin geen enkel advies verscholen zit.


Laatste artikels over Sparen


Eerste renteverhoging bij bunq

28 september 2022

De mobiele bank bunq zal de rente op haar rekeningen vanaf 1 oktober fors verhogen.
Lees meer


Stijging huizenprijzen vertraagt

22 september 2022

De prijsstijgingen van Nederlandse koopwoningen beginnen af te nemen.
Lees meer


Waarom een financieel dagboek handig kan zijn

13 september 2022

De meeste bedrijven zijn verplicht om op de een of andere manier een financieel dagboek aan te houden. Voor individuen en gezinnen bestaan zulke regels echter niet.
Lees meer


Moet je met kinderen over geld praten?

06 september 2022

Een eeuwige discussie die woedt tussen ouders: moet je nou wel of niet over geld praten met je kinderen?
Lees meer


Plots goed verdienen, hoe ga je daarmee om?

25 augustus 2022

Plots krijg je een grote hoop geld in je schoot geworpen, of ga je een stuk meer verdienen dan vroeger.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken