Je bent hier: Home > Nieuws > Zijn luxe merken ten dode opgeschreven?

Zijn luxe merken ten dode opgeschreven?

Zijn luxe merken ten dode opgeschreven?

24 augustus 2022 - door Laurens

Luxehandtassen waar duizenden euro’s voor worden betaald, sportwagens waarvan je de prijs pas te horen krijgt als je gaat betalen en diamanten zo groot als een kei...

Allemaal luxeproducten die handenvol geld kosten. Vaak worden ze gekocht om een statement te maken, om te tonen dat mensen ze zich kunnen veroorloven. Maar wat als de economie verder achteruit gaat? Wat als we effectief in een recessie zouden terechtkomen? Wat alsnog meer mensen het moeilijk krijgen om de stijgende levensduurte bij te houden? Laat het duidelijk zijn dat wij ook niet in de toekomst zullen kijken. In dit artikel geven we onze kijk op de zaken, zonder enig advies. Dit is onze mening en je hoeft daar zeker niet mee akkoord te gaan.

Wat is luxe?

Als we willen weten of luxe merken op lange termijn met uitsterven worden bedreigd, dan is het eerst en vooral belangrijk om te weten wat we nu precies verstaan onder luxe. Dit is namelijk een zeer persoonlijk gegeven. Wat voor de ene luxe is, is voor de andere standaard en omgekeerd. Valt merkkledij bijvoorbeeld standaard onder luxe producten? Of spreken we pas van luxe wanneer het om echte designer stukken gaat?

Wij definiëren luxe als alles wat meer is dan de basisbehoeften. Een trui heb je nodig, een merktrui niet. Een wagen is voor veel mensen een noodzaak, maar een sportauto met 600 Pk valt niet meer als een basisbehoefte te bekijken. We hebben allemaal een dak nodig boven ons hoofd, maar een huis vol designermateriaal en het zuiverste marmer behoort wel degelijk tot de luxe producten.

Zullen luxe producten in de toekomst minder worden verkocht?

Veel mensen zitten nu al met de handen in het haar omwille van de stijgende levensduurte. Het is zo dat energieprijzen drastisch zijn verhoogd ten opzichte van een jaar geleden. Hetzelfde geldt trouwens voor voeding. Wie nu naar de supermarkt gaat, betaalt veel meer dan pakweg één jaar geleden. Kunnen we ons al die luxe dan nog wel permitteren?

Inkomensongelijkheid

Om deze vraag te beantwoorden, zal het voornamelijk belangrijk zijn om te kijken naar de inkomensongelijkheid en het soort luxeproducten. Mensen met de laagste inkomens, die konden zich voorheen ook al niet echt de luxe producten veroorloven. Zij kochten sowieso enkel de basisproducten. 

Bij de middelmatige inkomens is het ingewikkelder. Zij kopen namelijk soms wel eens zaken zoals merkkledij en soms durven ze zich ook wel eens een ietwat duurder stuk aan te kopen nadat ze er enkele maanden/ jaren voor hebben gespaard.

Tot slot zijn er de hoogste inkomens. Zij kunnen kopen wat hun hartje begeert en ze hoeven daarbij niet echt op de prijs te letten.

Verschillen tussen producten

Aangezien nu ook de middelste inkomens afzien, zullen zij voornamelijk minder luxeproducten gaan consumeren. Bij de middeninkomens kan het zijn dat er minder vaak naar merkkledij wordt gekeken en dat onnodige uitgaven tijdelijk worden geschrapt. We verwachten echter dat de hoogste inkomens niet zo drastisch hun aankopen zullen veranderen omwille van de stijgende levensduurte. Het kan wel zijn dat sommigen zich bewuster worden van de prijzen, maar uiteindelijk verdienen ze toch nog steeds genoeg. 

Houd er rekening mee dat dit enkel onze opinie is en dat hierin geen enkel advies verscholen zit.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl