Je bent hier: Home > Nieuws > Zijn luxe merken ten dode opgeschreven?

Zijn luxe merken ten dode opgeschreven?

Zijn luxe merken ten dode opgeschreven?

24 augustus 2022 - door Laurens

Luxehandtassen waar duizenden euro’s voor worden betaald, sportwagens waarvan je de prijs pas te horen krijgt als je gaat betalen en diamanten zo groot als een kei...

Allemaal luxeproducten die handenvol geld kosten. Vaak worden ze gekocht om een statement te maken, om te tonen dat mensen ze zich kunnen veroorloven. Maar wat als de economie verder achteruit gaat? Wat als we effectief in een recessie zouden terechtkomen? Wat alsnog meer mensen het moeilijk krijgen om de stijgende levensduurte bij te houden? Laat het duidelijk zijn dat wij ook niet in de toekomst zullen kijken. In dit artikel geven we onze kijk op de zaken, zonder enig advies. Dit is onze mening en je hoeft daar zeker niet mee akkoord te gaan.

Wat is luxe?

Als we willen weten of luxe merken op lange termijn met uitsterven worden bedreigd, dan is het eerst en vooral belangrijk om te weten wat we nu precies verstaan onder luxe. Dit is namelijk een zeer persoonlijk gegeven. Wat voor de ene luxe is, is voor de andere standaard en omgekeerd. Valt merkkledij bijvoorbeeld standaard onder luxe producten? Of spreken we pas van luxe wanneer het om echte designer stukken gaat?

Wij definiëren luxe als alles wat meer is dan de basisbehoeften. Een trui heb je nodig, een merktrui niet. Een wagen is voor veel mensen een noodzaak, maar een sportauto met 600 Pk valt niet meer als een basisbehoefte te bekijken. We hebben allemaal een dak nodig boven ons hoofd, maar een huis vol designermateriaal en het zuiverste marmer behoort wel degelijk tot de luxe producten.

Zullen luxe producten in de toekomst minder worden verkocht?

Veel mensen zitten nu al met de handen in het haar omwille van de stijgende levensduurte. Het is zo dat energieprijzen drastisch zijn verhoogd ten opzichte van een jaar geleden. Hetzelfde geldt trouwens voor voeding. Wie nu naar de supermarkt gaat, betaalt veel meer dan pakweg één jaar geleden. Kunnen we ons al die luxe dan nog wel permitteren?

Inkomensongelijkheid

Om deze vraag te beantwoorden, zal het voornamelijk belangrijk zijn om te kijken naar de inkomensongelijkheid en het soort luxeproducten. Mensen met de laagste inkomens, die konden zich voorheen ook al niet echt de luxe producten veroorloven. Zij kochten sowieso enkel de basisproducten. 

Bij de middelmatige inkomens is het ingewikkelder. Zij kopen namelijk soms wel eens zaken zoals merkkledij en soms durven ze zich ook wel eens een ietwat duurder stuk aan te kopen nadat ze er enkele maanden/ jaren voor hebben gespaard.

Tot slot zijn er de hoogste inkomens. Zij kunnen kopen wat hun hartje begeert en ze hoeven daarbij niet echt op de prijs te letten.

Verschillen tussen producten

Aangezien nu ook de middelste inkomens afzien, zullen zij voornamelijk minder luxeproducten gaan consumeren. Bij de middeninkomens kan het zijn dat er minder vaak naar merkkledij wordt gekeken en dat onnodige uitgaven tijdelijk worden geschrapt. We verwachten echter dat de hoogste inkomens niet zo drastisch hun aankopen zullen veranderen omwille van de stijgende levensduurte. Het kan wel zijn dat sommigen zich bewuster worden van de prijzen, maar uiteindelijk verdienen ze toch nog steeds genoeg. 

Houd er rekening mee dat dit enkel onze opinie is en dat hierin geen enkel advies verscholen zit.


Laatste artikels over Sparen


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.
Lees meer


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.
Lees meer


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.
Lees meer


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.
Lees meer


Tips om eerder te stoppen met werken

03 februari 2023

Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.
Lees meer


Jaar van herstel voor huishoudens

30 januari 2023

Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.
Lees meer


Sparen voor een uitje

26 december 2022

We hebben allemaal nood aan een beetje ontspanning en dat hoeft niet altijd veel geld te kosten...
Lees meer


Europeanen moeten gaan betalen voor uitstoot van CO2

22 december 2022

Inwoners van de Europese Unie moeten gaan betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Dat is na lang onderhandelen besloten.
Lees meer


Snel herstel van afkoelende economie en daling van de huizenprijzen

19 december 2022

De huizenprijzen in Nederland gaan in 2023 en 2024 dalen met ongeveer 6 procent. Dat verwacht De Nederlandsche Bank (DNB). Reden voor deze daling is de hogere hypotheekrente en de afkoeling van de economie.
Lees meer



geld lenen kost geld

Advertentie


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

Finst
  • Meer dan 40 digitale valuta bij de meest transparante cryptocurrency broker van Nederland met de laagste tarieven.
  • Finst bezoeken »

Populair op Financeinfo.nl