Je bent hier: Home > Nieuws > Plots goed verdienen, hoe ga je daarmee om?

Plots goed verdienen, hoe ga je daarmee om?

Plots goed verdienen, hoe ga je daarmee om?

25 augustus 2022 - door Laurens

Plots krijg je een grote hoop geld in je schoot geworpen, of ga je een stuk meer verdienen dan vroeger.

Wie zou zoiets nu weigeren? Niemand toch. Hoewel meer verdienen een grote droom is van velen, is het voor sommigen ook het begin van veel problemen. Omgaan met geld is soms lastiger dan je zou denken. Kijk maar eens naar het aantal winnaars van kansspelen, die na enkele jaren minder overhouden dan ze voorheen hadden. In dit artikel gaan we dieper in op het verstandig omgaan met je geld. Deze tips kunnen trouwens voor iedereen nuttig zijn.

Het is niet omdat je het kan kopen dat het moet

Heb je plots extra geld over? Dan zul je zien dat het veel makkelijker is om bepaalde zaken aan te kopen. Je gaat misschien minder lang moeten nadenken over een nieuwe smartphone, een computer of zelfs over een auto. Je zult zien dat er veel meer mogelijkheden ontstaan, maar wat moet je daarmee doen?

Alles zomaar beginnen te kopen, enkel en alleen omdat het kan is uiteraard geen goed idee. Aan de andere kant zou het natuurlijk ook zonde zijn om niet te kopen wat je al zo lang wou, nu het eenmaal kan. Een goede tip zou kunnen zijn om je inkomen of je vermogen te gaan opdelen. Werk met kleine spaarpotjes. Eerst en vooral leg je een spaarpot aan voor de vaste kosten en een spaarpot voor de onvoorspelbare gebeurtenissen. Nadien kan je jouw vermogen makkelijk verder opdelen volgens jouw interesses. Ga je graag op reis? Leg dan een spaarpot aan voor verre reizen en dergelijke. Gun jezelf zeker iets, maar zorg ervoor dat je er nog steeds kunt naar uitkijken en vooral dat je ervoor moet sparen.

Stel je aankopen uit

Een ander groot probleem van mensen die een grote som geld zien tegemoet komen, is dat ze vaak alles meteen willen uitgeven. Ze zien een mooie aanbieding staan en moeten daar meteen op reageren door het product te kopen. In het begin zijn ze misschien blij met hun aankoop, maar na enkele dagen steekt hun nieuwe aanwinst al weer tegen. Om dit te vermijden, is het beter om je aankopen even uit te stellen. Het gezegde “slaap er een nachtje over” kan hier zeker van pas komen. Voor grotere uitgaven kan je van dat nachtje zelfs makkelijk een weekje maken. Denk je er nadien nog steeds hetzelfde over? Dan kan je het alsnog aankopen.

Denk na over investeringen

Niet iedereen moet gaan beleggen, maar voor velen is het geen slecht idee om een klein deel van hun inkomen te gaan investeren. Heb je zelf voldoende kennis van zaken? Dan kan je jouw eigen onderzoek doen en zelf investeringen maken. In alle andere gevallen zal het beter zijn om beroep te doen op een ervaren professional. Ook hier gelden dezelfde regels: je moet niet zomaar alles doen wat kan en je mag er gerust een tijdje over nadenken. Wees altijd voorzichtig met investeringen, want je kunt er ook geld mee verliezen.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.


Tips om eerder te stoppen met werken

03 februari 2023

Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.


Jaar van herstel voor huishoudens

30 januari 2023

Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.


Sparen voor een uitje

26 december 2022

We hebben allemaal nood aan een beetje ontspanning en dat hoeft niet altijd veel geld te kosten...geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl