Je bent hier: Home > Nieuws > Plots goed verdienen, hoe ga je daarmee om?

Plots goed verdienen, hoe ga je daarmee om?

Plots goed verdienen, hoe ga je daarmee om?

25 augustus 2022 - door Laurens

Plots krijg je een grote hoop geld in je schoot geworpen, of ga je een stuk meer verdienen dan vroeger.

Wie zou zoiets nu weigeren? Niemand toch. Hoewel meer verdienen een grote droom is van velen, is het voor sommigen ook het begin van veel problemen. Omgaan met geld is soms lastiger dan je zou denken. Kijk maar eens naar het aantal winnaars van kansspelen, die na enkele jaren minder overhouden dan ze voorheen hadden. In dit artikel gaan we dieper in op het verstandig omgaan met je geld. Deze tips kunnen trouwens voor iedereen nuttig zijn.

Het is niet omdat je het kan kopen dat het moet

Heb je plots extra geld over? Dan zul je zien dat het veel makkelijker is om bepaalde zaken aan te kopen. Je gaat misschien minder lang moeten nadenken over een nieuwe smartphone, een computer of zelfs over een auto. Je zult zien dat er veel meer mogelijkheden ontstaan, maar wat moet je daarmee doen?

Alles zomaar beginnen te kopen, enkel en alleen omdat het kan is uiteraard geen goed idee. Aan de andere kant zou het natuurlijk ook zonde zijn om niet te kopen wat je al zo lang wou, nu het eenmaal kan. Een goede tip zou kunnen zijn om je inkomen of je vermogen te gaan opdelen. Werk met kleine spaarpotjes. Eerst en vooral leg je een spaarpot aan voor de vaste kosten en een spaarpot voor de onvoorspelbare gebeurtenissen. Nadien kan je jouw vermogen makkelijk verder opdelen volgens jouw interesses. Ga je graag op reis? Leg dan een spaarpot aan voor verre reizen en dergelijke. Gun jezelf zeker iets, maar zorg ervoor dat je er nog steeds kunt naar uitkijken en vooral dat je ervoor moet sparen.

Stel je aankopen uit

Een ander groot probleem van mensen die een grote som geld zien tegemoet komen, is dat ze vaak alles meteen willen uitgeven. Ze zien een mooie aanbieding staan en moeten daar meteen op reageren door het product te kopen. In het begin zijn ze misschien blij met hun aankoop, maar na enkele dagen steekt hun nieuwe aanwinst al weer tegen. Om dit te vermijden, is het beter om je aankopen even uit te stellen. Het gezegde “slaap er een nachtje over” kan hier zeker van pas komen. Voor grotere uitgaven kan je van dat nachtje zelfs makkelijk een weekje maken. Denk je er nadien nog steeds hetzelfde over? Dan kan je het alsnog aankopen.

Denk na over investeringen

Niet iedereen moet gaan beleggen, maar voor velen is het geen slecht idee om een klein deel van hun inkomen te gaan investeren. Heb je zelf voldoende kennis van zaken? Dan kan je jouw eigen onderzoek doen en zelf investeringen maken. In alle andere gevallen zal het beter zijn om beroep te doen op een ervaren professional. Ook hier gelden dezelfde regels: je moet niet zomaar alles doen wat kan en je mag er gerust een tijdje over nadenken. Wees altijd voorzichtig met investeringen en let zeker op met cryptomunten, want je kunt er ook geld mee verliezen.


Laatste artikels over Sparen


Eerste renteverhoging bij bunq

28 september 2022

De mobiele bank bunq zal de rente op haar rekeningen vanaf 1 oktober fors verhogen.
Lees meer


Stijging huizenprijzen vertraagt

22 september 2022

De prijsstijgingen van Nederlandse koopwoningen beginnen af te nemen.
Lees meer


Waarom een financieel dagboek handig kan zijn

13 september 2022

De meeste bedrijven zijn verplicht om op de een of andere manier een financieel dagboek aan te houden. Voor individuen en gezinnen bestaan zulke regels echter niet.
Lees meer


Moet je met kinderen over geld praten?

06 september 2022

Een eeuwige discussie die woedt tussen ouders: moet je nou wel of niet over geld praten met je kinderen?
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken