Je bent hier: Home > Nieuws > Bijna helft gezinnen te weinig spaargeld

Bijna helft gezinnen te weinig spaargeld

Bijna helft gezinnen te weinig spaargeld

22 juli 2013 - door Redactie

Steeds minder Nederlandse gezinnen hebben voldoende spaargeld voor financiële tegenvallers. Dat blijkt uit onderzoek van econoom Mauro Mastrogiacomo van de Vrije Universiteit in opdracht van het Nederlands Dagblad.

Volgens Mastrogiacomo had vorig jaar bijna de helft van alle huishoudens, een te lage financiële buffer. Dat schrijft het Nederlands Dagblad zaterdag op basis van het onderzoek. Op verzoek van de krant analyseerde Mastrogiacomo de financiële situatie van Nederlandse gezinnen.

Het Nederlandse Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert als minimale buffer een bedrag van 3550 euro per huishouden, maar in geval van eigen woning, kinderen of een auto moet de buffer op de eigen spaarrekening hoger zijn. De econoom verwacht dat het percentage huishoudens met een te lage financiële buffer, nog verder zal stijgen. Volgens hem heeft zelfs een kwart van de mensen helemaal geen spaargeld.
Door de economische crisis en de stijgende werkloosheid moeten huishoudens steeds vaker hun reserves aanspreken, zegt de spaardeskundige zaterdag in de krant. ‘Door de groeiende werkloosheid zal het aantal mensen dat te weinig geld achter de hand heeft stijgen.

De roep van het huidige kabinet om meer geld uit te geven, heeft daarom geen zin, vindt de econoom. ‘Met zo veel onzekerheid is het niet aannemelijk dat het vrije vermogen wordt aangesproken, zeker niet door de minder rijke helft van Nederland,’ aldus Mastrogiacomo.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl