22 juli 2013 - door Redactie
Steeds minder Nederlandse gezinnen hebben voldoende spaargeld voor financiële tegenvallers. Dat blijkt uit onderzoek van econoom Mauro Mastrogiacomo van de Vrije Universiteit in opdracht van het Nederlands Dagblad.
Volgens Mastrogiacomo had vorig jaar bijna de helft van alle huishoudens, een te lage financiële buffer. Dat schrijft het Nederlands Dagblad zaterdag op basis van het onderzoek. Op verzoek van de krant analyseerde Mastrogiacomo de financiële situatie van Nederlandse gezinnen.
Het Nederlandse Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert als minimale buffer een bedrag van 3550 euro per huishouden, maar in geval van eigen woning, kinderen of een auto moet de buffer op de eigen spaarrekening hoger zijn. De econoom verwacht dat het percentage huishoudens met een te lage financiële buffer, nog verder zal stijgen. Volgens hem heeft zelfs een kwart van de mensen helemaal geen spaargeld.
Door de economische crisis en de stijgende werkloosheid moeten huishoudens steeds vaker hun reserves aanspreken, zegt de spaardeskundige zaterdag in de krant. ‘Door de groeiende werkloosheid zal het aantal mensen dat te weinig geld achter de hand heeft stijgen.
De roep van het huidige kabinet om meer geld uit te geven, heeft daarom geen zin, vindt de econoom. ‘Met zo veel onzekerheid is het niet aannemelijk dat het vrije vermogen wordt aangesproken, zeker niet door de minder rijke helft van Nederland,’ aldus Mastrogiacomo.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.