Je bent hier: Home > Nieuws > Moet je met kinderen over geld praten?

Moet je met kinderen over geld praten?

Moet je met kinderen over geld praten?

06 september 2022 - door Laurens

Een eeuwige discussie die woedt tussen ouders: moet je nou wel of niet over geld praten met je kinderen?

Uiteraard kiest iedereen zelf op welke manier hij zijn of haar kinderen opvoedt. In dit artikel geven we enkel onze visie weer op hoe wij kinderen met geld zouden leren omgaan. Denk je nou van oh dit is een goed idee, dan kan je dat zeker eens proberen, maar voel je vooral nergens toe verplicht. Iedere situatie is anders en daarom zullen sommige tips wel werken voor de ene, maar niet voor de andere. Zorg er vooral voor dat jullie als ouders samen achter de manier van opvoeden staan. Dat zal het belangrijkste zijn!

Geld blijft een taboe aan de eettafel

Of je nu precies aan de eettafel met je kinderen over geld moet praten, dat weten we niet. Wat we echter wel weten, is dat het in veel gezinnen nog steeds een taboe is om met kinderen over geldzaken te praten. Uiteraard hebben ze er niet veel aan om te weten hoeveel jullie maandelijks verdienen en wat jullie vaste uitgaven zijn. Toch denken wij dat het belangrijk is om op een bepaalde manier over geld te praten met je kind. 

Later zullen jouw kinderen hoe dan ook in contact komen met de financiële wereld. Of je dat nu wil of niet, het valt helaas niet te vermijden. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren wat de waarde is van geld. Ze moeten vooral leren dat niets voor niets komt. Als ze in het leven iets willen bereiken, dan zullen ze ervoor moeten werken en zorgen dat ze geld verdienen.

Laat geld geen evidentie worden

Zelfs als jullie het heel breed hebben, lijkt het ons nog steeds geen goed idee om de kinderen zomaar alles te geven waar ze om vragen. Zoals eerder al gezegd, moeten kinderen leren dat men moet werken of moet sparen om iets te kunnen kopen. De kans is anders zeer groot dat ze daar grove fouten zullen tegen maken als ze wat ouder worden.

Een goede manier is bijvoorbeeld om je kinderen te laten sparen als ze iets graag willen kopen. Ook al ben jij bereid om het voor hen te kopen, geef hun het bedrag dan over verschillende weken. Op die manier leren ze dat ze soms eens moeten wachten voor ze een duurder item kunnen aanschaffen.

Als ze wat ouder worden, kan het ook goed zijn om hen wat te laten werken voor het geld. Sommige mensen belonen hun kinderen voor goede prestaties op school, anderen doen dat in ruil voor kleine karweitjes. Welke manier de beste is voor jouw kind, dat weten wij helaas ook niet. Je kunt hier gerust wat mee spelen en af en toe wat anders proberen.

Laat je kinderen bovendien ook zien wat je met geld kan doen. Spreek over de positieve zaken, maar zeker ook over de risico’s. Op die manier leren ze er hopelijk verstandig mee omgaan. Op welke leeftijd je daarmee begint, moet je zelf wat aanvoelen. Sommige kinderen worden namelijk al sneller bekwaam dan anderen.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl