Je bent hier: Home > Nieuws > Moet je met kinderen over geld praten?

Moet je met kinderen over geld praten?

Moet je met kinderen over geld praten?

06 september 2022 - door Laurens

Een eeuwige discussie die woedt tussen ouders: moet je nou wel of niet over geld praten met je kinderen?

Uiteraard kiest iedereen zelf op welke manier hij zijn of haar kinderen opvoedt. In dit artikel geven we enkel onze visie weer op hoe wij kinderen met geld zouden leren omgaan. Denk je nou van oh dit is een goed idee, dan kan je dat zeker eens proberen, maar voel je vooral nergens toe verplicht. Iedere situatie is anders en daarom zullen sommige tips wel werken voor de ene, maar niet voor de andere. Zorg er vooral voor dat jullie als ouders samen achter de manier van opvoeden staan. Dat zal het belangrijkste zijn!

Geld blijft een taboe aan de eettafel

Of je nu precies aan de eettafel met je kinderen over geld moet praten, dat weten we niet. Wat we echter wel weten, is dat het in veel gezinnen nog steeds een taboe is om met kinderen over geldzaken te praten. Uiteraard hebben ze er niet veel aan om te weten hoeveel jullie maandelijks verdienen en wat jullie vaste uitgaven zijn. Toch denken wij dat het belangrijk is om op een bepaalde manier over geld te praten met je kind. 

Later zullen jouw kinderen hoe dan ook in contact komen met de financiële wereld. Of je dat nu wil of niet, het valt helaas niet te vermijden. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren wat de waarde is van geld. Ze moeten vooral leren dat niets voor niets komt. Als ze in het leven iets willen bereiken, dan zullen ze ervoor moeten werken en zorgen dat ze geld verdienen.

Laat geld geen evidentie worden

Zelfs als jullie het heel breed hebben, lijkt het ons nog steeds geen goed idee om de kinderen zomaar alles te geven waar ze om vragen. Zoals eerder al gezegd, moeten kinderen leren dat men moet werken of moet sparen om iets te kunnen kopen. De kans is anders zeer groot dat ze daar grove fouten zullen tegen maken als ze wat ouder worden.

Een goede manier is bijvoorbeeld om je kinderen te laten sparen als ze iets graag willen kopen. Ook al ben jij bereid om het voor hen te kopen, geef hun het bedrag dan over verschillende weken. Op die manier leren ze dat ze soms eens moeten wachten voor ze een duurder item kunnen aanschaffen.

Als ze wat ouder worden, kan het ook goed zijn om hen wat te laten werken voor het geld. Sommige mensen belonen hun kinderen voor goede prestaties op school, anderen doen dat in ruil voor kleine karweitjes. Welke manier de beste is voor jouw kind, dat weten wij helaas ook niet. Je kunt hier gerust wat mee spelen en af en toe wat anders proberen.

Laat je kinderen bovendien ook zien wat je met geld kan doen. Spreek over de positieve zaken, maar zeker ook over de risico’s. Op die manier leren ze er hopelijk verstandig mee omgaan. Op welke leeftijd je daarmee begint, moet je zelf wat aanvoelen. Sommige kinderen worden namelijk al sneller bekwaam dan anderen.


Laatste artikels over Sparen


Eerste renteverhoging bij bunq

28 september 2022

De mobiele bank bunq zal de rente op haar rekeningen vanaf 1 oktober fors verhogen.
Lees meer


Stijging huizenprijzen vertraagt

22 september 2022

De prijsstijgingen van Nederlandse koopwoningen beginnen af te nemen.
Lees meer


Waarom een financieel dagboek handig kan zijn

13 september 2022

De meeste bedrijven zijn verplicht om op de een of andere manier een financieel dagboek aan te houden. Voor individuen en gezinnen bestaan zulke regels echter niet.
Lees meer


Plots goed verdienen, hoe ga je daarmee om?

25 augustus 2022

Plots krijg je een grote hoop geld in je schoot geworpen, of ga je een stuk meer verdienen dan vroeger.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken