Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom een financieel dagboek handig kan zijn

Waarom een financieel dagboek handig kan zijn

Waarom een financieel dagboek handig kan zijn

13 september 2022 - door Laurens

De meeste bedrijven zijn verplicht om op de een of andere manier een financieel dagboek aan te houden. Voor individuen en gezinnen bestaan zulke regels echter niet.

Het is hun eigen verantwoordelijkheid om bij te houden wat er binnenkomt en wat er buiten gaat. We hoeven je echter niet uit te leggen dat dit in sommige gevallen ook problemen kan veroorzaken. Er zijn veel gezinnen die meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Maar hoe kan een financieel dagboek daarbij helpen? En vooral hoe begin je daar dan aan? In dit artikel zoomen we er dieper op in en delen we onze tips & tricks mee. 

Wat is een financieel dagboek?

De naam zegt het eigenlijk zelf al, een financieel dagboek is niets meer dan een gewoon dagboek, waar je de financiële gebeurtenissen van die dag in noteert. Wat heb je verdiend? Wat heb je die dag uitgegeven en misschien nog belangrijker, waaraan heb je dat geld uitgegeven? 

Een financieel dagboek kan je net zo uitgebreid maken als je zelf wil. Hoe meer je erin zet, des te meer info je later zult hebben over je financiële zaken. Aan de hand van zo’n dagboek kan je bijvoorbeeld op maandelijkse basis berekenen waar je grootste uitgavenposten liggen. Of je kunt jaar na jaar vergelijken of jullie bijvoorbeeld meer geld zijn gaan uitgeven aan restaurant bezoekjes of aan kledij. 

Waarom een financieel dagboek handig kan zijn

Het inzicht dat je door zo een dagboek kunt verwerven is enorm. Zoals in de voorbeelden hierboven uitgelegd, kan je goed zien waar jouw geld naartoe vloeit en hoe je erop vooruitgaat. Net daarom is een financieel dagboek heel handig. Het brengt meer structuur in je leven en het kan ervoor zorgen dat je doordachter omspringt met je geld. Heb je plots op het einde van de maand minder over dan voorheen? Dan kan je makkelijk kijken waaraan je dat geld hebt uitgegeven.

Dat stelt je dan weer in staat om te reflecteren op bepaalde uitgaven. Was het bijvoorbeeld wel nodig om die ene trui te kopen, die net evenveel kost als de voeding voor een hele week? Soms denk je misschien van wel, maar op andere momenten zal je er even bij stil staan en die trui toch maar in de etalage laten hangen. Op die manier kan een financieel dagboek je zeker ook helpen besparen.

Tot slot is er ook nog een belangrijk voordeel op lange termijn. Een financieel dagboek vormt namelijk de basis voor een financieel lange-termijn plan. Wil je bijvoorbeeld een eigen huis kopen, of moet je jouw lening afbetalen? Dan kan je uit je financiële dagboek al een hele hoop informatie halen die je daarbij zal helpen. Kan je voldoende budget vrijmaken en in welke uitgaven kan je daarvoor bijvoorbeeld gaan snoeien? 

Een goed financieel dagboek kan nooit kwaad, maar het kost natuurlijk wel tijd. Denk je effectief dat zo een dagboek je kan helpen? Waarom zou je het dan niet eens proberen...

Finst

Laatste artikels over Sparen


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.


Tips om eerder te stoppen met werken

03 februari 2023

Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.


Jaar van herstel voor huishoudens

30 januari 2023

Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.


Sparen voor een uitje

26 december 2022

We hebben allemaal nood aan een beetje ontspanning en dat hoeft niet altijd veel geld te kosten...geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl