Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom een financieel dagboek handig kan zijn

Waarom een financieel dagboek handig kan zijn

Waarom een financieel dagboek handig kan zijn

13 september 2022 - door Laurens

De meeste bedrijven zijn verplicht om op de een of andere manier een financieel dagboek aan te houden. Voor individuen en gezinnen bestaan zulke regels echter niet.

Het is hun eigen verantwoordelijkheid om bij te houden wat er binnenkomt en wat er buiten gaat. We hoeven je echter niet uit te leggen dat dit in sommige gevallen ook problemen kan veroorzaken. Er zijn veel gezinnen die meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Maar hoe kan een financieel dagboek daarbij helpen? En vooral hoe begin je daar dan aan? In dit artikel zoomen we er dieper op in en delen we onze tips & tricks mee. 

Wat is een financieel dagboek?

De naam zegt het eigenlijk zelf al, een financieel dagboek is niets meer dan een gewoon dagboek, waar je de financiële gebeurtenissen van die dag in noteert. Wat heb je verdiend? Wat heb je die dag uitgegeven en misschien nog belangrijker, waaraan heb je dat geld uitgegeven? 

Een financieel dagboek kan je net zo uitgebreid maken als je zelf wil. Hoe meer je erin zet, des te meer info je later zult hebben over je financiële zaken. Aan de hand van zo’n dagboek kan je bijvoorbeeld op maandelijkse basis berekenen waar je grootste uitgavenposten liggen. Of je kunt jaar na jaar vergelijken of jullie bijvoorbeeld meer geld zijn gaan uitgeven aan restaurant bezoekjes of aan kledij. 

Waarom een financieel dagboek handig kan zijn

Het inzicht dat je door zo een dagboek kunt verwerven is enorm. Zoals in de voorbeelden hierboven uitgelegd, kan je goed zien waar jouw geld naartoe vloeit en hoe je erop vooruitgaat. Net daarom is een financieel dagboek heel handig. Het brengt meer structuur in je leven en het kan ervoor zorgen dat je doordachter omspringt met je geld. Heb je plots op het einde van de maand minder over dan voorheen? Dan kan je makkelijk kijken waaraan je dat geld hebt uitgegeven.

Dat stelt je dan weer in staat om te reflecteren op bepaalde uitgaven. Was het bijvoorbeeld wel nodig om die ene trui te kopen, die net evenveel kost als de voeding voor een hele week? Soms denk je misschien van wel, maar op andere momenten zal je er even bij stil staan en die trui toch maar in de etalage laten hangen. Op die manier kan een financieel dagboek je zeker ook helpen besparen.

Tot slot is er ook nog een belangrijk voordeel op lange termijn. Een financieel dagboek vormt namelijk de basis voor een financieel lange-termijn plan. Wil je bijvoorbeeld een eigen huis kopen, of moet je jouw lening afbetalen? Dan kan je uit je financiële dagboek al een hele hoop informatie halen die je daarbij zal helpen. Kan je voldoende budget vrijmaken en in welke uitgaven kan je daarvoor bijvoorbeeld gaan snoeien? 

Een goed financieel dagboek kan nooit kwaad, maar het kost natuurlijk wel tijd. Denk je effectief dat zo een dagboek je kan helpen? Waarom zou je het dan niet eens proberen...


Laatste artikels over Sparen


Eerste renteverhoging bij bunq

28 september 2022

De mobiele bank bunq zal de rente op haar rekeningen vanaf 1 oktober fors verhogen.
Lees meer


Stijging huizenprijzen vertraagt

22 september 2022

De prijsstijgingen van Nederlandse koopwoningen beginnen af te nemen.
Lees meer


Moet je met kinderen over geld praten?

06 september 2022

Een eeuwige discussie die woedt tussen ouders: moet je nou wel of niet over geld praten met je kinderen?
Lees meer


Plots goed verdienen, hoe ga je daarmee om?

25 augustus 2022

Plots krijg je een grote hoop geld in je schoot geworpen, of ga je een stuk meer verdienen dan vroeger.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken