Je bent hier: Home > Nieuws > Overheid moet mensbeeld aanpassen volgens ombudsman

Overheid moet mensbeeld aanpassen volgens ombudsman

Overheid moet mensbeeld aanpassen volgens ombudsman

17 oktober 2022 - door Dylan

Het minimumloon en uitkeringen zijn tegenwoordig te laag om van rond te kunnen komen. Steeds meer mensen die leven van een minimum komen daardoor in de knel.

Door zich actiever en socialer op te stellen moet de overheid dat veranderen volgens de Nationale ombudsman. 

Een miljoen mensen

In Nederland zijn er ongeveer een miljoen mensen die moeten rondkomen van een inkomen dat rond het minimum ligt. Volgens de ombudsman is het nog wel nodig om te onderzoeken tegen welke knelpunten die mensen precies aanlopen. Naar eigen zeggen komt hij zelf steeds dezelfde problemen tegen. Hij benoemt onder meer de grote verschillen tussen verschillende gemeentes en het feit dat mensen niet weten waar ze terechtkunnen voor hulp. Om die reden roept hij de overheid op om zich veel actiever op te stellen.

Regels ingewikkeld en administratie tijdrovend

Volgens ombudsman Van Zutphen kunnen mensen niet aan hun toekomst werken zolang ze in financiële nood verkeren. Het geplande verhogen van de uitkeringen en het minimumloon is volgens hem ook niet voldoende om die problemen volledig te verhelpen. Bovendien zijn de verschillen tussen de gemeentes in Nederland te groot. Of iemand wel of niet kan rondkomen is afhankelijk van de gemeente waar hij of zij in woont. Burgers die het kwetsbaarst zijn op financieel gebied, worden ook het meest belast met het indienen van aanvragen en allerlei ander papierwerk. Volgens de ombudsman zijn de regels hierbij zeer ingewikkeld en is de administratie die er bij komt kijken een tijdrovend proces. Ook kunnen inwoners snel hun toeslagen kwijtraken als ze iets meer gaan verdienen. Dit komt door de strenge inkomensgrenzen die er zijn.

Mensbeeld moet worden omgedraaid

De ombudsman is van mening dat er een sociaal minimum moet komen dat wel voldoende is en dat door de Rijksoverheid geregeld wordt. De gemeenten kunnen dan hun inwoners beter helpen met onderwijs en het zoeken naar werk. Ook moet de overheid volgens ombudsman Van Zutphen actiever zijn. Ze moeten burgers helpen, wijzen op welke hulp er is of de hulp zelfs automatisch toekennen. Als er iets verandert in de financiële situatie, dan moet dat volgens hem niet meteen leiden tot het verdwijnen van toeslagen. Tot slot is het mensbeeld dat de overheid heeft volgens de ombudsman niet realistisch en dus moet ook dat beeld worden omgedraaid.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl