Je bent hier: Home > Nieuws > Schuld of spaargeld?

Schuld of spaargeld?

Schuld of spaargeld?

08 september 2013 - door Redactie

Meer schulden door de crisis: 33 procent van de vrouwen in Nederland heeft moeite om aan betalingsverplichtingen te voldoen. Maar liefst 28 procent van hen heeft een schuld die hoger is dan 28.000 euro.

De meeste vrouwen zitten krapper dan normaal en 44% van de vrouwen merkt op dat dit door de crisis komt. Om toch goed rond te kunnen komen wordt er nu vooral bezuinigd op de kapper, kleding, boodschappen en uitjes.
Deze cijfers komen uit het geldonderzoek dat Viva heeft gehouden onder 600 vrouwen. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat het 48% van de vrouwen wel lukt om te sparen en spaargeld opzij te zetten. 30% van de vrouwen geeft aan wel te willen sparen, maar hiervoor te weinig inkomsten binnen komen. Daarbij komt dat ongeveer 30% van de vrouwen financieel afhankelijk is van haar wederhelft en dus ook niet zelf kan sparen. Van de vrouwen die aan het onderzoek meededen verdiende 1,5% minder dan 1.000 euro netto per maand, 64% verdiende niet meer dan 2.000 euro netto per maand en 2% verdiende meer dan 3.000 netto per maand.

Spaartip
Uit een eerder onderzoek onder lezeressen van de Viva, door AFAS Personal, bleek dat twee op de drie vrouwen geld bespaarden als zij een huishoudboekje gebruikten om uitgaven bij te houden. Dit kwam doordat een huishoudboekje hielp om uitgaven overzichtelijker te maken. 40% van de vrouwen die aan het onderzoek meededen gaven meer geld uit aan boodschappen dan ze dachten, 20% was niet goed op de hoogte van de totale vaste lasten. Vervolgens werd er extra goed op deze uitgaven gelet en werd er geld op bespaard.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl