08 september 2013 - door Redactie
Meer schulden door de crisis: 33 procent van de vrouwen in Nederland heeft moeite om aan betalingsverplichtingen te voldoen. Maar liefst 28 procent van hen heeft een schuld die hoger is dan 28.000 euro.
De meeste vrouwen zitten krapper dan normaal en 44% van de vrouwen merkt op dat dit door de crisis komt. Om toch goed rond te kunnen komen wordt er nu vooral bezuinigd op de kapper, kleding, boodschappen en uitjes.
Deze cijfers komen uit het geldonderzoek dat Viva heeft gehouden onder 600 vrouwen. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat het 48% van de vrouwen wel lukt om te sparen en spaargeld opzij te zetten. 30% van de vrouwen geeft aan wel te willen sparen, maar hiervoor te weinig inkomsten binnen komen. Daarbij komt dat ongeveer 30% van de vrouwen financieel afhankelijk is van haar wederhelft en dus ook niet zelf kan sparen. Van de vrouwen die aan het onderzoek meededen verdiende 1,5% minder dan 1.000 euro netto per maand, 64% verdiende niet meer dan 2.000 euro netto per maand en 2% verdiende meer dan 3.000 netto per maand.
Spaartip
Uit een eerder onderzoek onder lezeressen van de Viva, door AFAS Personal, bleek dat twee op de drie vrouwen geld bespaarden als zij een huishoudboekje gebruikten om uitgaven bij te houden. Dit kwam doordat een huishoudboekje hielp om uitgaven overzichtelijker te maken. 40% van de vrouwen die aan het onderzoek meededen gaven meer geld uit aan boodschappen dan ze dachten, 20% was niet goed op de hoogte van de totale vaste lasten. Vervolgens werd er extra goed op deze uitgaven gelet en werd er geld op bespaard.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.