Je bent hier: Home > Nieuws > Alle gedupeerden van de spaartaks moeten gecompenseerd worden volgens de Consumentenbond

Alle gedupeerden van de spaartaks moeten gecompenseerd worden volgens de Consumentenbond

Alle gedupeerden van de spaartaks moeten gecompenseerd worden volgens de Consumentenbond

26 oktober 2022 - door Redactie

Mensen die vroeger te veel belasting hebben betaald over hun spaargeld worden door de Consumentenbond opgeroepen om zich te melden.

De bond is van mening dat iedereen gecompenseerd moet worden. Om die reden trekt de bond samen op met de Bond voor Belastingbetalers. Nu worden alleen de mensen gecompenseerd die eerder al bezwaar gemaakt hebben. Dat moet volgens de Consumentenbond dus veranderen.

Fictieve rente gebruikt

Door de Hoge Raad werd in de zomer van 2019 geconcludeerd dat de vermogensrendementsheffing tot 2017 onterecht was en bovendien in strijd met het recht op eigendom. Door de Belastingdienst werd uitgegaan van een fictieve rente op het vermogen. Spaarders met een vermogen boven een bepaald bedrag moesten daarover belasting betalen. In de werkelijkheid lag het echter anders. De spaarrentes waren erg laag of zelfs nihil. Dit zorgde ervoor dat spaarders meer belasting moesten betalen over hun vermogen, dan dat hun vermogen aan rente opleverde. Het leidde tot veel klachten en bezwaren. In totaal moest de Belastingdienst aan zo’n 60.000 mensen geld terugbetalen. Deze mensen hadden bezwaar gemaakt tegen de belastingaangifte die ze gedaan hadden.

Geen bezwaar en geen compensatie

De Hoge Raad besloot eerder dit jaar al dat er geen compensatie kwam voor mensen die geen bezwaar hadden gemaakt. In september meldde ook de staatssecretaris van Financiën al dat je geen compensatie krijgt als je geen bezwaar had gemaakt tegen je belastingaangifte. Dat is niet eerlijk volgens de Consumentenbond en die wil samen met de Bond voor Belastingbetalers een claim bij de overheid neerleggen. Volgens woordvoerder Gerard Spierenburg moet het een signaal afgeven dat de overheid fout zat. Door het onterecht innen van geld is het een onbetrouwbare overheid geworden. Omdat het geld niet van de overheid is, moet het teruggegeven worden.

Verzamelen van gegevens

Op het moment zijn de Consumentenbond en de Bond voor Belastingbetalers nog bezig met het verzamelen van gegevens van mensen die geen bezwaar hebben gemaakt. Ze bundelen hun krachten om het teveel betaalde geld terug te halen. Het gaat volgens fiscalisten om miljarden. De Consumentenbond heeft aangegeven niets aan deze zaak te willen verdienen, omdat het om een principiële zaak gaat.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl