09 september 2013 - door Redactie
Van jongs af aan wordt ons altijd ingeprent dat we niet op grote voet moeten leven, maar geld opzij moeten zetten. Sparen is verstandig.
De spaarders die hun spaargeld bij de Bank of Cyprus stalden, komen hier nu waarschijnlijk op terug. Cyprus kreeg onlangs 10 miljard euro aan noodleningen van Europa en het IMF, waarmee het bestaan van de Bank of Cyprus gewaarborgd werd. Er werd echter ook besloten dat de rijke spaarder een deel moest meebetalen. Spaarders die 100.000 euro of meer op de bank hadden staan, verliezen 47,5% van al het geld dat zij naast deze 100.000 euro nog hadden.
Wel krijgen de gedupeerde spaarders hier aandelen in de Bank of Cyprus voor terug. Van te voren was bepaald dat het percentage dat de spaarders kwijt zouden raken maximaal 60% mocht zijn. Het had voor de spaarders dus zelfs onfortuinlijker kunnen uitpakken, zoals het geval was voor de spaarders die hun geld bij de Laiki Bank hadden staan. Zij verloren per rekeninghouder al het spaargeld boven de 100.000 euro.
Ook in Nederland kennen wij een deposito garantiestelling. De Nederlandsche bank garandeert, bij het failliet gaan van een bank, maximaal 100.000 euro. Onder de deposito garantiestelling vallen, ook al doet de naam denken van wel, niet alleen spaardeposito’s, maar ook betaal- en spaarrekeningen. De garantie is per rekeninghouder, als een rekening op twee namen staat wordt er 200.000 euro gegarandeerd. Zorg er dus altijd voor dat de gezamenlijke rekening op twee namen staat.
Overigens betaalt u over spaargeld boven de 21.139 euro belasting in Nederland. Het spaargeld wordt bepaalt door de schulden af te trekken van de bezittingen. Boven de 21.139 euro moet er 30% belasting worden betaald over het spaargeld. Als u uw geld op een spaardeposito zet, krijgt u over uw spaargeld meer rente dan dat u er belasting over betaalt.
Bron: Spaarbaak.nl
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.