Je bent hier: Home > Nieuws > Spaargeld in rook opgegaan

Spaargeld in rook opgegaan

Spaargeld in rook opgegaan

09 september 2013 - door Redactie

Van jongs af aan wordt ons altijd ingeprent dat we niet op grote voet moeten leven, maar geld opzij moeten zetten. Sparen is verstandig.

De spaarders die hun spaargeld bij de Bank of Cyprus stalden, komen hier nu waarschijnlijk op terug. Cyprus kreeg onlangs 10 miljard euro aan noodleningen van Europa en het IMF, waarmee het bestaan van de Bank of Cyprus gewaarborgd werd. Er werd echter ook besloten dat de rijke spaarder een deel moest meebetalen. Spaarders die 100.000 euro of meer op de bank hadden staan, verliezen 47,5% van al het geld dat zij naast deze 100.000 euro nog hadden.

Wel krijgen de gedupeerde spaarders hier aandelen in de Bank of Cyprus voor terug. Van te voren was bepaald dat het percentage dat de spaarders kwijt zouden raken maximaal 60% mocht zijn. Het had voor de spaarders dus zelfs onfortuinlijker kunnen uitpakken, zoals het geval was voor de spaarders die hun geld bij de Laiki Bank hadden staan. Zij verloren per rekeninghouder al het spaargeld boven de 100.000 euro.

Ook in Nederland kennen wij een deposito garantiestelling. De Nederlandsche bank garandeert, bij het failliet gaan van een bank, maximaal 100.000 euro. Onder de deposito garantiestelling vallen, ook al doet de naam denken van wel, niet alleen spaardeposito’s, maar ook betaal- en spaarrekeningen. De garantie is per rekeninghouder, als een rekening op twee namen staat wordt er 200.000 euro gegarandeerd. Zorg er dus altijd voor dat de gezamenlijke rekening op twee namen staat.

Overigens betaalt u over spaargeld boven de 21.139 euro belasting in Nederland. Het spaargeld wordt bepaalt door de schulden af te trekken van de bezittingen. Boven de 21.139 euro moet er 30% belasting worden betaald over het spaargeld. Als u uw geld op een spaardeposito zet, krijgt u over uw spaargeld meer rente dan dat u er belasting over betaalt.
Bron: Spaarbaak.nl

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl