Je bent hier: Home > Nieuws > Kosten kunnen oplopen door winterkou, maar de energiebedrijven gaan niet voor de maximale winst

Kosten kunnen oplopen door winterkou, maar de energiebedrijven gaan niet voor de maximale winst

Kosten kunnen oplopen door winterkou, maar de energiebedrijven gaan niet voor de maximale winst

11 november 2022 - door Dylan

Bestuursvoorzitters van Eneco, Essent en Greenchoice hebben tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer laten weten geen maximumwinst af te spreken.

Dit heeft te maken met het feit dat de overheid een deel van de energierekeningen gaat compenseren met behulp van het prijsplafond dat is afgesproken.

Angst

Bij verschillende Kamerleden is er sprake van een bepaalde angst. Ze zijn namelijk bang dat de grote financiële steun die voor burgers bedoeld is bij de energiebedrijven blijft hangen. Voordat per 1 januari de regeling in werking gaat, wil de Tweede Kamer afspraken maken over de verdiensten van de bedrijven. Het wordt gezien als redelijk, omdat een deel van het risico van energiebedrijven wegvalt nu de Kamer een prijsplafond met maximumprijzen heeft bedacht.

Wanbetalers niet het probleem

De energiebedrijven zijn het ermee eens dat de kans op wanbetalers afneemt, maar dat is volgens de bedrijven niet het grootste probleem. Volgens hen zijn dat de afwijkingen in de beschikbare hoeveelheden energie en de afname van de klanten. Op basis van een inschatting kopen de bedrijven hun energie in. Door ergere kou dan verwacht of door een mindere opbrengst van duurzame energie bestaat er de kans dat er tegen de actuele marktprijzen extra gas gekocht moet worden. Het is nu nog onduidelijk hoe hoog de kosten volgend jaar zullen zijn. Daarnaast hebben alle bedrijven ook hun eigen inkoopstrategie, investeringsagenda en vaste kosten.

Niet vastleggen op bedragen of percentages

Volgens de energiebedrijven is het mogelijk om na afloop een toetsing te doen op de winstmarges op het totale klantenbestand. Er was begrip voor de wens van de Tweede Kamer om enorme winsten te voorkomen, maar men wilde zich niet op voorhand vastleggen op bepaalde percentages en bedragen. Autoriteit Consument en Markt, de toezichthouder, gaf al aan geen winstmarge te kunnen bepalen. Er is nu voorgesteld om een andere partij dat te laten onderzoeken. 

Onduidelijkheid na 1 maart

Energiebedrijven kunnen tot 1 maart hun eigen winstmarges bepalen. Het is nog onduidelijk hoe het daarna verder gaat. Volgens de energiebedrijven moet er wel duidelijkheid komen voordat de regeling voor het prijsplafond ingaat. In een debat in de Tweede Kamer moet blijken of er akkoord gegaan wordt met het voorstel voor een andere partij of dat er weer een discussie ontstaat rondom het prijsplafond.

Finst

Laatste artikels over Energie


Energiefactuur flink duurder voor huishoudens

24 juli 2023

Een gemiddeld huishouden moest in juni 2.320 euro per jaar betalen voor energie. Dat is 630 euro meer dan vorig jaar.


Ruim 900 miljoen aan kosten voor overheid door prijsplafond

28 januari 2023

Energiebedrijven hebben bij de Nederlandse overheid 900 miljoen euro aangevraagd als voorschotten op het prijsplafond.


Opzeggen van een vast energiecontract wordt moeilijker

23 januari 2023

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat de regels aanscherpen voor het opzeggen van energiecontracten.


Nederland wil nog meer vloeibaar gas kunnen importeren

13 december 2022

De Gasunie is bezig met het uitbreiden van de lng-installaties in Rotterdam en de Eemshaven.


Na Vattenfall maakt ook Essent bekend de energietarieven te gaan verhogen

21 november 2022

Waar de inkoopprijzen van energie de laatste tijd enorm aan het dalen zijn, stijgen de tarieven juist bij de aanbieders van energie.


Vattenfall gaat de energietarieven verhogen, maar de stijging blijft beperkt

15 november 2022

Per 1 januari worden de energietarieven van Vattenfall verhoogd voor mensen met een variabel contract.


Vaste lasten huishoudens stijgen verder in 2022

10 december 2021

Volgens de Vastelastenbond zal een Nederlands gezin in 2022 gemiddeld 900 euro meer uitgeven aan de vaste lasten.


Voordelen van een energievergelijker en jaarlijks overstappen

17 mei 2017

Wist je dat jaarlijks energie besparen en overstappen je flink wat geld kan opleveren? Soms wel tot €400,- per jaar. Geld waar je allemaal mooie dingen van kunt doen. Hieronder lees je waarom energiekosten vergelijken nou zo slim is en waarom je jaarlijks zou moeten overstappen via een energievergelijker.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl