Je bent hier: Home > Nieuws > Opzeggen van een vast energiecontract wordt moeilijker

Opzeggen van een vast energiecontract wordt moeilijker

Opzeggen van een vast energiecontract wordt moeilijker

23 januari 2023 - door Dylan

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat de regels aanscherpen voor het opzeggen van energiecontracten.

Het is daarbij de bedoeling dat het voor energieleveranciers weer aantrekkelijker moet worden om vaste contracten aan te bieden.

Minder onzekerheden

Wie zijn vaste contract nu wil opzeggen moet daar amper een vergoeding voor betalen. Voor een paar tientjes kan je het contract stopzetten. Hierdoor kunnen de energieleveranciers in de problemen komen. Bij grote prijsdalingen zien ze hun klanten namelijk massaal vertrekken. De energieleveranciers blijven vervolgens zitten met de energie die ze duur hebben ingekocht. Om dit risico te vermijden, staan de leveranciers niet te springen om langdurige contracten af te sluiten.

Veelal zijn er nu variabele contracten, waarbij de energieprijs aan de inkoopprijs wordt aangepast. En dat is weer niet zo interessant voor de klant, gezien de energiebedrijven hun prijzen vaak meer dan één keer per halfjaar aanpassen. Minister Jetten van Klimaat en Energie wil dan ook dat er zo snel mogelijk weer contracten met een lange duur worden uitgedeeld.

Verandering van de regels

ACM heeft er dan ook voor gekozen om de regels aan te passen. Bij het afsluiten van een langdurig vast contract, met dus vaste prijzen voor gas en elektriciteit, heeft de klant niet meer de mogelijkheid om dat contract goedkoop op te zeggen. Bij de nieuwe regels wordt er namelijk gekeken naar het huidige contract en het mogelijke nieuwe contract.

De afkoopsom die betaald moet worden is afhankelijk van de resterende looptijd van het contract en het prijsverschil tussen het huidige contract en het nieuwe contract dat bij een concurrent ondertekend kan worden. Wie net een langdurig vast contract heeft afgesloten moet dus veel geld betalen als hij zijn contract wil opzeggen omdat de prijzen plots stevig dalen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de nieuwe regeling in per 1 april. De regels zullen alleen gaan gelden voor contracten die na die datum worden afgesloten.


Laatste artikels over Energie


Ruim 900 miljoen aan kosten voor overheid door prijsplafond

28 januari 2023

Energiebedrijven hebben bij de Nederlandse overheid 900 miljoen euro aangevraagd als voorschotten op het prijsplafond.
Lees meer


Nederland wil nog meer vloeibaar gas kunnen importeren

13 december 2022

De Gasunie is bezig met het uitbreiden van de lng-installaties in Rotterdam en de Eemshaven.
Lees meer


Na Vattenfall maakt ook Essent bekend de energietarieven te gaan verhogen

21 november 2022

Waar de inkoopprijzen van energie de laatste tijd enorm aan het dalen zijn, stijgen de tarieven juist bij de aanbieders van energie.
Lees meer


Vattenfall gaat de energietarieven verhogen, maar de stijging blijft beperkt

15 november 2022

Per 1 januari worden de energietarieven van Vattenfall verhoogd voor mensen met een variabel contract.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken