Je bent hier: Home > Nieuws > Na Vattenfall maakt ook Essent bekend de energietarieven te gaan verhogen

Na Vattenfall maakt ook Essent bekend de energietarieven te gaan verhogen

Na Vattenfall maakt ook Essent bekend de energietarieven te gaan verhogen

21 november 2022 - door Dylan

Waar de inkoopprijzen van energie de laatste tijd enorm aan het dalen zijn, stijgen de tarieven juist bij de aanbieders van energie.

Ook Essent heeft namelijk bekendgemaakt de variabele tarieven te gaan verhogen. Het grootste energiebedrijf van Nederland is daarmee het tweede bedrijf dat aangeeft de tarieven te verhogen, nadat eerder ook Vattenfall dit bekendmaakte.

Gas en elektriciteit al eerder ingekocht

In een persbericht maakte bestuursvoorzitter Resi Becker bekend dat Essent er niet aan ontkomt, doordat de internationale gas-en stroomprijzen blijven stijgen. Hoewel de prijzen nu dalen, is dat nog niet meegenomen in de berekening van Essent. Dat komt doordat het bedrijf de elektriciteit en het gas al eerder heeft ingekocht tegen de hogere tarieven.

Snel weer verandering

In principe wijzigt Essent twee keer per jaar de variabele tarieven, op respectievelijk 1 januari en 1 juli. De prijsverhoging van de variabele tarieven in januari gaat naar alle waarschijnlijkheid voor slechts 3 maanden gelden. Per april moeten de prijzen, mede dankzij de prijsdaling op de internationale markt, weer dalen. Toch is ook een verdere verhoging van de tarieven nog niet uitgesloten. Hoewel de prijzen stijgen, betalen de mensen toch minder dankzij het door de overheid ingestelde prijsplafond. Tot een verbruik van 2900 kilowattuur en 1200 kubieke meter gas geldt er een maximumprijs, inclusief de belastingen. Volgens Essent zouden klanten met een dergelijk verbruik zonder het prijsplafond ongeveer 175 euro extra moeten betalen.

Toch een lager maandtarief

Volgens Essent is het een gevolg van de hogere inkoopprijzen en het terugkeren van het hogere btw-percentage. Per 1 januari wordt er weer gerekend met 21 procent btw en ook gaat de heffingskorting verder naar beneden. Met die maatregelen wil de overheid deels het ingestelde prijsplafond gaan financieren. Doordat het prijsplafond er is, krijgen de mensen volgend jaar toch te maken met een lager maandtarief. Volgens Essent zal zo’n 80 procent van de klanten profiteren van het prijsplafond en daardoor flink minder gaan betalen. Iemand met het verbruik van het prijsplafond moet rekening houden met ongeveer 70 euro minder in de maand.

Maximale winstmarges

Om er zeker van te zijn dat de subsidie van de overheid bij de huishoudens komt, wil de overheid de winstmarges beperken. Afhankelijk van de prijzen van gas en elektriciteit kan de subsidie namelijk oplopen tot een bedrag van tientallen miljarden euro’s. Er wordt nu gekeken naar wat een redelijke winstmarge is. De energiebedrijven zelf zijn van mening dat er pas na afloop gekeken kan worden naar wat een redelijke winstmarge is.

Vegelijk energieprijzen.

Finst

Laatste artikels over Energie


Energiefactuur flink duurder voor huishoudens

24 juli 2023

Een gemiddeld huishouden moest in juni 2.320 euro per jaar betalen voor energie. Dat is 630 euro meer dan vorig jaar.


Ruim 900 miljoen aan kosten voor overheid door prijsplafond

28 januari 2023

Energiebedrijven hebben bij de Nederlandse overheid 900 miljoen euro aangevraagd als voorschotten op het prijsplafond.


Opzeggen van een vast energiecontract wordt moeilijker

23 januari 2023

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat de regels aanscherpen voor het opzeggen van energiecontracten.


Nederland wil nog meer vloeibaar gas kunnen importeren

13 december 2022

De Gasunie is bezig met het uitbreiden van de lng-installaties in Rotterdam en de Eemshaven.


Vattenfall gaat de energietarieven verhogen, maar de stijging blijft beperkt

15 november 2022

Per 1 januari worden de energietarieven van Vattenfall verhoogd voor mensen met een variabel contract.


Kosten kunnen oplopen door winterkou, maar de energiebedrijven gaan niet voor de maximale winst

11 november 2022

Bestuursvoorzitters van Eneco, Essent en Greenchoice hebben tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer laten weten geen maximumwinst af te spreken.


Vaste lasten huishoudens stijgen verder in 2022

10 december 2021

Volgens de Vastelastenbond zal een Nederlands gezin in 2022 gemiddeld 900 euro meer uitgeven aan de vaste lasten.


Voordelen van een energievergelijker en jaarlijks overstappen

17 mei 2017

Wist je dat jaarlijks energie besparen en overstappen je flink wat geld kan opleveren? Soms wel tot €400,- per jaar. Geld waar je allemaal mooie dingen van kunt doen. Hieronder lees je waarom energiekosten vergelijken nou zo slim is en waarom je jaarlijks zou moeten overstappen via een energievergelijker.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl