Je bent hier: Home > Nieuws > Vaste lasten huishoudens stijgen verder in 2022

Vaste lasten huishoudens stijgen verder in 2022

Vaste lasten huishoudens stijgen verder in 2022

10 december 2021

Volgens de Vastelastenbond zal een Nederlands gezin in 2022 gemiddeld 900 euro meer uitgeven aan de vaste lasten.

Dit jaar stond voor veel huishoudens al in het teken van de enorme stijging van de energieprijzen. Ook in 2022 zal dit zich verder doorzetten. Sommige gezinnen kijken al aan tegen een verdubbeling van het bedrag dat ze maandelijks moeten vooruit betalen. En in het komende jaar zullen nog heel wat andere vaste lasten tientallen euro's duurder worden.

Door de coronacrisis staat het zorgsysteem onder druk. De zorgverzekering zal daarom zo'n 3 euro per maand meer kosten. Ook de autoverzekeringen zullen duurder worden. Dit komt omdat de sector al een tijdje met verlies werkt door de stevige concurrentie. De premieverhogingen moeten de business dus weer wat duurzamer maken voor de verzekeraars.

De inflatie zal zich ook doorzetten in de tarieven die het openbaar vervoer aanrekent. Treintickets in de tweede klasse zullen zo'n 1,8% duurder worden, in eerste klasse zelfs 3%. Daarnaast zullen ook de vliegtickets meer geld kosten.

Ook de internetproviders hebben al een tariefverhoging doorgevoerd in de zomer. Gemiddeld werden de tarieven opgetrokken met 1,50 euro per maand. Voor heel 2022 zal je dus 18 euro meer betalen.

Een andere kostenpost die duurder zal worden vinden we in de lokale belastingen. Denk daarbij aan de afvalstoffenheffing of andere gemeentelijke belastingen. De Vastelastenbond schat dat een gezin in 2022 zo'n 25 euro meer zal betalen aan deze lokale woonlasten.


Laatste artikels over Energie


Voordelen van een energievergelijker en jaarlijks overstappen

17 mei 2017

Wist je dat jaarlijks energie besparen en overstappen je flink wat geld kan opleveren? Soms wel tot €400,- per jaar. Geld waar je allemaal mooie dingen van kunt doen. Hieronder lees je waarom energiekosten vergelijken nou zo slim is en waarom je jaarlijks zou moeten overstappen via een energievergelijker.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken