Je bent hier: Home > Nieuws > Vattenfall gaat de energietarieven verhogen, maar de stijging blijft beperkt

Vattenfall gaat de energietarieven verhogen, maar de stijging blijft beperkt

Vattenfall gaat de energietarieven verhogen, maar de stijging blijft beperkt

15 november 2022 - door Dylan

Per 1 januari worden de energietarieven van Vattenfall verhoogd voor mensen met een variabel contract.

Volgens het bedrijf komt dit door de hoge energieprijzen waartegen gas en stroom is ingekocht. Doordat het btw-percentage weer naar 21 procent gaat en de netbeheerskosten omhoog gaan, is er ook sprake van een stijging van de energierekening.

Boven het prijsplafond

Niet iedereen krijgt te maken met deze hogere prijzen. De nieuwe tarieven gelden namelijk alleen voor een verbruik boven het prijsplafond. Mede door het prijsplafond en de andere financiële overheidssteun zullen maar weinig klanten een verschil gaan merken. Klanten met een hoog verbruik zullen dus wel meer gaan betalen. Dit komt vermoedelijk neer op ongeveer 30 euro per maand. Volgens Vattenfall zelf gaat het om ongeveer een kwart van de klanten die een variabel contract hebben bij het bedrijf.

Alles vooraf ingekocht

Het gas en de stroom worden door Vattenfall allemaal vooraf ingekocht. Dit gebeurt over een gespreide periode. Iedere dag, week en maand wordt er daardoor wat ingekocht. De gasprijzen uit de goedkopere periodes en de duurdere periodes worden vervolgens met elkaar gemengd en daaruit volgt het tarief dat Vattenfall voor de klanten gaat hanteren. Vattenfall heeft laten weten dat het van groot belang blijft om het gebruik van energie zoveel mogelijk te beperken. Op die manier kunnen de kosten gedrukt worden en kan men onder het prijsplafond blijven.

Kritiek in de politiek

Het prijsplafond dat door het kabinet is ingevoerd kan in de politiek nog altijd op veel kritiek rekenen. Kamerleden zijn bang dat de miljardensteun die voor de burgers is uitgetrokken om de rekeningen te kunnen betalen voor een deel bij de energiebedrijven blijft hangen. Ze willen dan ook dat er afspraken gemaakt worden over de winstmarges van de energiebedrijven. Onder andere Pieter Omtzigt is van mening dat er maatregelen genomen moeten worden om te voorkomen dat er woekerprijzen gehanteerd gaan worden door de bedrijven.

Op onze website kan je energieprijzen vergelijken.


Laatste artikels over Energie


Ruim 900 miljoen aan kosten voor overheid door prijsplafond

28 januari 2023

Energiebedrijven hebben bij de Nederlandse overheid 900 miljoen euro aangevraagd als voorschotten op het prijsplafond.
Lees meer


Opzeggen van een vast energiecontract wordt moeilijker

23 januari 2023

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat de regels aanscherpen voor het opzeggen van energiecontracten.
Lees meer


Nederland wil nog meer vloeibaar gas kunnen importeren

13 december 2022

De Gasunie is bezig met het uitbreiden van de lng-installaties in Rotterdam en de Eemshaven.
Lees meer


Na Vattenfall maakt ook Essent bekend de energietarieven te gaan verhogen

21 november 2022

Waar de inkoopprijzen van energie de laatste tijd enorm aan het dalen zijn, stijgen de tarieven juist bij de aanbieders van energie.
Lees meer