Je bent hier: Home > Nieuws > Ongeveer een derde van alle kotvissers wil stoppen

Ongeveer een derde van alle kotvissers wil stoppen

Ongeveer een derde van alle kotvissers wil stoppen

01 december 2022 - door Redactie

Een groot deel van de kotvissers denkt na over het stoppen met vissen. Maar liefst 79 kotvissers zijn ingegaan op een saneringsregeling.

Die regeling moet ervoor zorgen dat er minder gevist gaat worden op de Noordzee. Het aantal is bevestigd door het ministerie van Landbouw en is het dubbele van een eerdere schatting die gemaakt werd.

Krimping van bijna een derde

Volgens een onderzoek van de Wageningen Universiteit bestond de visserij eind vorig jaar nog uit een aantal van 284 kotters. Van dat aantal zouden er volgens de Vissersbond 140 kotters in aanmerking komen voor de speciale regeling. Mochten de aanvragen van de vissers gehonoreerd worden, dan betekent dat dat ze volgend jaar hun schip moeten slopen en dat ze vijf jaar lang geen vis meer mogen vangen. Als dat gebeurt, krimpt de Nederlandse vissersvloot met ongeveer een derde.

Hoge energieprijzen

Volgens de Vereniging voor Kottervisserij gaat het met name om de grote boomkorkotters. Deze zijn bedoeld om specifiek schol en tong mee te vangen en verbruiken ook erg veel energie. Dat laatste is waar het probleem in zit. Met de huidige energieprijzen en brandstofprijzen die door het dak gaan, is het moeilijk om nog uit te kunnen.

Minder ruimte voor de visserij

Het is bovendien niet de enige tegenslag waar de Nederlandse visserij mee te maken krijgt. De Brexit heeft er namelijk voor gezorgd dat het gebied waar Nederlandse vissers mogen vissen ook flink is afgenomen. Ook het Noordzee-akkoord uit 2020 is hierop van invloed. In dat akkoord zijn afspraken gemaakt over het aanleggen van windmolenparken op zee. Door het akkoord is er minder ruimte voor de Nederlandse vissers. Daarnaast is er ook nog sprake van een Europees verbod op pulsvissen.

Per bedrijf een beslissing

Als er Nederlandse vissers waren die geen toekomst meer zagen in de visserij, dan konden ze in aanmerking komen voor de speciale saneringsregeling. Het ministerie gaat per bedrijf beslissen wat er moet gebeuren.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl