Je bent hier: Home > Nieuws > Snel herstel van afkoelende economie en daling van de huizenprijzen

Snel herstel van afkoelende economie en daling van de huizenprijzen

Snel herstel van afkoelende economie en daling van de huizenprijzen

19 december 2022 - door Redactie

De huizenprijzen in Nederland gaan in 2023 en 2024 dalen met ongeveer 6 procent. Dat verwacht De Nederlandsche Bank (DNB). Reden voor deze daling is de hogere hypotheekrente en de afkoeling van de economie.

Huizencrisis niet verwacht

Het dalen van de woningprijzen is volgens DNB nog geen reden tot paniek. Er wordt nog geen huizencrisis verwacht zoals dat tien jaar geleden het geval was. Destijds was er sprake van onverkoopbare huizen en zogenaamde onderwater-hypotheken. DNB zegt dat dat komt doordat veel huiseigenaren hun lage rente voor een langere periode hebben vastgezet. Toch zijn er nog wel enkele kleine zorgpunten. Zo is er onzekerheid rondom het verloop van de oorlog in Oekraïne en de energie-en grondstofprijzen.

Afkoelende economie

De Nederlandse economie is aan het afkoelen. Reden daarvoor is de hoge inflatie en de inzakkende wereldhandel. De komende maanden is er sprake van een lichte recessie. Mede door het prijsplafond daalt de inflatie wel, maar toch is deze nog altijd erg hoog. Ook is er nog altijd sprake van een lage werkloosheid en arbeidskrapte. In de loop van 2023 keert de economische groei echter wel weer terug. In 2024 wordt er nu een groei van 1,6 procent verwacht.

Verhogingen van de rente

Tot de helft van dit jaar groeide de economie en herstelde zo van de recessie die door corona was ontstaan. Met name de uitvoer en particuliere consumptie droegen bij aan die groei. De hoge inflatie gooit echter roet in het eten. De vraag is groot, maar het aanbod is tegelijkertijd erg schaars. De Europese Centrale Bank heeft daarom renteverhogingen ingevoerd. Deze moeten de economie afremmen en de inflatie tegengaan. Het lijkt ook effect te hebben, want de inflatie begint steeds verder te dalen. De komende twee jaar zal de inflatie echter nog altijd hoog zijn. Het doorberekenen van de hoge energieprijzen in andere prijzen, de krapte op de arbeidsmarkt en de doordraaiende economie zijn daarvoor de oorzaak.

Koopkracht

Door de hoge inflatie is de koopkracht van Nederlanders ook behoorlijk onder druk komen te staan. Het kabinet heeft daarom enkele maatregelen getroffen en ook door loonsverhogingen en verhogingen van de uitkeringen wordt de koopkracht deels gerepareerd. Het begrotingstekort loopt als gevolg van al deze maatregelen wel flink op in 2023. Volgens DNB zit de overheid nog altijd niet in een gevarenzone, maar moet de begrotingsdiscipline van de Nederlandse overheid wel terug.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl