Je bent hier: Home > Nieuws > Spaargeld schenken zonder boete

Spaargeld schenken zonder boete

Spaargeld schenken zonder boete

19 september 2013 - door Redactie

Per 1 oktober kan je belastingvrij een schenking doen tot 100.000 euro. Voorheen kon dit maar tot maximaal 50.000 euro.

Een voorwaarde is wel dat het bedrag wordt besteed aan de aflossing van een eigen woning, een restschuld of een verbouwing.

Naar aanleiding van deze wijziging schaft SNS de boete af die normaal gesproken betaald moet worden bij het versneld aflossen van een hypotheek. Dit maakte de bank woensdag 18 september bekend. De boete wordt alleen afgeschaft wanneer er een schenking tot 100.000 euro plaats vindt. Hiermee komt de genationaliseerde bank de Vereniging Eigen Huis (VEH) tegemoet. Zij vonden namelijk dat, mede doordat een miljoen huiseigenaren met een achterstallige hypotheek zitten, de boete niet meer van deze tijd was. Door het vroegtijdig terugbrengen van de hypotheek wordt veel rente misgelopen en daar is deze maatregel nu een compensatie voor, meldt de Vereniging Nederlandse Banken (NVB). Naast SNS REAAL heeft ook de dochteronderneming van ABN Amro, Florius, de boete afgeschaft. Er zijn echter ook nog banken die voet bij stuk houden. Onder andere ABN Amro zegt de situatie eerst nog even aan te kijken en ING zegt pertinent nee tegen deze maatregel. Tweede kamer fractie 50Plus wil dat alle banken deze maatregel in gaan voeren om zo de economie te stimuleren. Ook de PvdA vindt het een prima idee, al willen zij het nog niet verplicht stellen.

Volgens de VEH is het eerder aflossen van de hypotheek gunstig voor beide partijen. Het vermindert namelijk het risico voor zowel de hypotheekverstrekker als voor de hypotheeknemer. Daarnaast krijgt een bank minder slechte hypotheken op de balans en dat is gunstig.

Voortaan kunnen ouderen hun spaartegoeden voordeliger schenken aan hun kinderen, voor bijvoorbeeld een aankoop van een huis of om een schuld af te lossen. Of ze zetten hun spaargeld op een spaardeposito natuurlijk…

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl