Je bent hier: Home > Nieuws > Europeanen moeten gaan betalen voor uitstoot van CO2

Europeanen moeten gaan betalen voor uitstoot van CO2

Europeanen moeten gaan betalen voor uitstoot van CO2

22 december 2022 - door Noah

Inwoners van de Europese Unie moeten gaan betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Dat is na lang onderhandelen besloten.

Het betekent dat er bijvoorbeeld voor iedere tankbeurt moet worden meebetaald vanwege de schadelijke stoffen die hierdoor vrijkomen.

Halvering CO2-uitstoot

De maatregel maakt deel uit van een groter pakket aan klimaatwetten. Het doel is namelijk om de uitstoot voor 2030 met 55 procent te verminderen. Zo krijgt de industrie van Europa te maken met hogere uitstootkosten. Ook moeten bedrijven van buiten Europa aan de grens gaan betalen voor hun uitstoot. Het is de bedoeling dat de inkomsten hiervan doorvloeien naar de klimaatplannen. 

De burgers en bedrijven van de Europese Unie gaan betalen voor de uitstoot uit de schoorsteen en de uitlaat. Deze kosten zullen worden berekend via de pompstations en de energiebedrijven. Zij moeten namelijk betalen voor emissierechten en deze zullen worden doorberekend aan de klant.

Blijdschap om akkoord

Europarlementariërs zijn blij met dit klimaatakkoord, zo ook Esther de Lange. “Ik ben blij dat er een gebalanceerd akkoord is bereikt op het grootste klimaatwetgevingspakket in de EU ooit”, zei ze in een reactie. “Met deze deal brengen we de uitstoot in Europa drastisch naar beneden, maar dan wel op een sociaal verantwoorde manier zonder de Europese industrie de das om te doen” Ze is van mening dat dit akkoord essentieel was om de uiteindelijke klimaatdoelen te bereiken. ”De invoering van ETS voor transport en gebouwen is nodig om onze klimaatdoelen te halen. Dit kan niet zonder sociale maatregelen om mensen te helpen deze transitie te maken. Europese bedrijven en gezinnen worden namelijk al geconfronteerd met uitzonderlijk hoge energieprijzen.”

Angst voor leegloop

Tijdens het overleg over het akkoord bestond er de angst dat er een leegloop uit de EU zal volgen van bedrijven. Bedrijven binnen Europa moeten meer betalen voor de uitstoot die ze produceren, wat ervoor zorgt dat hun producten duurder zijn dan die van bedrijven buiten Europa. Dit zou dan zorgen voor oneerlijke concurrentie, waardoor bedrijven eerder zouden kiezen om uit Europa te vertrekken en zich elders te vestigen. Om dit te voorkomen heeft een deel van de industrie een deel van de rechten gratis gekregen en subsidies ontvangen. Ook is er daarom besloten dat vervuilende bedrijven van buiten de EU, die binnen de EU hun producten willen verkopen, extra moeten betalen aan de grens om de uitstoot te kunnen compenseren.

Subsidie

De Europese Unie heeft een potje beschikbaar gesteld voor subsidie. Wanneer een inwoner ervoor zorgt dat hun huis goed is geïsoleerd, een warmtepomp aanschaft of overstapt op een elektrische auto, kan deze subsidie verkregen worden. Daarnaast komt er geld vrij voor mensen die minder te besteden hebben vanwege de inflatie. In dit speciale fonds is zo’n 86 miljard beschikbaar.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.


Tips om eerder te stoppen met werken

03 februari 2023

Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.


Jaar van herstel voor huishoudens

30 januari 2023

Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.


Sparen voor een uitje

26 december 2022

We hebben allemaal nood aan een beetje ontspanning en dat hoeft niet altijd veel geld te kosten...geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl