Je bent hier: Home > Nieuws > Jongere huishoudens kwetsbaarder in zwaar weer

Jongere huishoudens kwetsbaarder in zwaar weer

Jongere huishoudens kwetsbaarder in zwaar weer

26 oktober 2012 - door Redactie

DNB heeft de balans opgemaakt om inzicht te krijgen in de vermogenspositie van de huishoudens in Nederland van 1981 tot en met 2011.

Daaruit blijkt dat de vermogens van huishoudens in 2011 gegroeid zijn ten opzichte van 1981. Huishoudens hebben gemiddeld meer bezit door een eigen huis en het pensioensvermogen. Aan de andere kant zijn de schulden ook gestegen door een hogere hypotheekschuld.

Totaal netto vermogen
Wanneer wij de schulden van de bezittingen aftrekken kunnen wij de conclusie trekken dat het totaal netto vermogen van de Nederlandse huishoudens is toegenomen. Het totaal netto vermogen is toegenomen van ruim 200% van het binnenlands bruto product (bbp) in 1981 tot ruim 400% van het bbp in 2011.

Vermogenpositie niet gelijkmatig verdeeld
Het totaal netto vermogen laat grote verschillen zien tussen jongere en oudere huishoudens. De vermogenspositie is daardoor niet eerlijk verdeeld. Oudere huishoudens hebben een betere vermogenspositie dan jongere huishoudens. Verklaarbaar: jongeren beginnen net met werken, hebben nog niet veel gespaard en hebben net een hypotheek afgesloten om het huis te kopen waar zij van dromen. Ouderen hebben al een spaarbuffer opgebouwd en meer tijd gehad om de hypotheekschuld af te lossen.

Opvallend levenspatroon
Het levenspatroon beïnvloedt de vermogenspositie. Het patroon is goed terug te zien in de resultaten van het onderzoek. De vermogenspositie verbetert naarmate de leeftijd stijgt. Dit komt, omdat de huishoudens de hypotheekschuld steeds meer kunnen aflossen en het spaargeld zich vermenigvuldigd. Vanaf een bepaald moment, ongeveer wanneer men stopt met werken, dan neemt het gespaarde geld af. Het geld wordt dan gebruikt om in levensonderhoud te voorzien. De vermogenspositie neemt dan af.

Jongere huishoudens hebben groter buffer nodig
Uit onderzoek blijkt dat het netto vermogen van jongere huishoudens is afgenomen vergelijken in 1993. Zij hebben minder buffers, bijvoorbeeld spaargeld, om financiële tegenslagen op te vangen dan de oudere huishoudens in Nederland. Een oorzaak hiervan is minder spaargeld, maar ook de huizenprijsontwikkeling speelt hier een rol in. Eind jaren ’90 zijn de huisprijzen flink gestegen en in 2008 weer gigantisch gedaald. Voor wie er in de afgelopen 10 jaar een huis gekocht heeft, kan dit nadelig zijn.

Bron: DNB

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl