Je bent hier: Home > Nieuws > Spaargeld in biljetten of op de bank?

Spaargeld in biljetten of op de bank?

Spaargeld in biljetten of op de bank?

23 september 2013 - door Redactie

Uit onderzoek van DNB blijkt dat Nederlanders de eurobiljetten gemiddeld een 6,8 geven. Nederlanders zijn onverschilliger geworden over de vormgeving van de eurobiljetten, ze vinden ze briefjes niet lelijk maar ook niet mooi.

Ook blijkt dat men er vertrouwen in heeft dat de eurobiljetten echt zijn en men ze daarom bijna nooit controleert. Je kan een eurobiljet echter heel gemakkelijk zelf controleren. Eurobiljetten hebben een aantal echtheidskenmerken, waaraan je kan zien of het briefje echt is of niet. Er zijn negen echtheidskenmerken: waardecijfers kunnen van kleur veranderen, het watermerk, het doorzichtcijfer, de glanzende band, de veiligheidsdraad, het papier, het vierkante hologram, de voelbare inkt en het streephologram. Nederlanders weten gemiddeld 2,6 van deze echtheidskenmerken te noemen. Nederlanders uit een hogere sociale klasse weten er meestal meer dan mensen die uit een iets lagere sociale klasse komen, al betaalt de hogere klasse minder vaak contant. Het watermerk is volgens het onderzoek het bekendst.

De kans dat iemand een vals briefje in zijn bezit krijgt is maar 0,002 procent per jaar, een te verwaarlozen percentage. Nederlanders hebben dus terecht vertrouwen in de echtheid van eurobriefjes en geven niet voor niets een rapportcijfer van 7,3 voor de echtheid van eurobriefjes. De meeste Nederlanders hebben dan ook al in geen 5 jaar een echtheidscontrole meer gedaan op hun eurobriefjes.

Ook al komen nep eurobriefjes weinig voor, het is toch mooi balen als je eurobriefje bij het betalen in een winkel nep blijkt te zijn en je briefje ingenomen wordt. Wellicht blijft het het veiligst om je spaargeld op de bank te zetten, dan hoef je je immers helemaal niet druk te maken om nepgeld. Daarbij krijg je nog een mooie rente over je spaargeld als je het op je spaarrekening of op een spaardeposito zet.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl