Je bent hier: Home > Nieuws > Kleingeld in België afgeschaft

Kleingeld in België afgeschaft

Kleingeld in België afgeschaft

08 oktober 2013 - door Redactie

In Nederland hebben we ze al een hele tijd niet meer, muntjes van een of twee cent. We mogen er nog wel mee betalen, maar de munten zijn bijna niet meer in omloop. We hebben ze ook eigenlijk niet meer nodig.

Bedragen die je contant afrekent worden afgerond op een veelvoud van vijf cent. Soms wordt er naar beneden afgerond, en soms naar boven. Deze maatregel werd ingevoerd omdat het betaalgemak ermee vergroot werd en het de kosten van het betalingsverkeer terug dringt. Plus al die losse muntjes in je zak waren maar vervelend. Als je een bedrag pint, betaal je wel gewoon het exacte bedrag.

In België worden de een en twee cent muntjes nu pas afgeschaft. Ook in België mag je wel nog met de muntjes blijven betalen, maar worden er geen nieuwe meer gemaakt. Het zal nog wel even duren voordat de muntjes helemaal verdwenen zijn, momenteel zijn er namelijk 668 miljoen muntjes van een cent en 664 muntjes van twee cent in omloop. Bedragen worden voortaan in België ook afgerond op een veelvoud van vijf cent.

In Finland had men een vooruitziende blik. Hier zijn de een en twee cent muntjes namelijk helemaal nooit uitgebracht. Wel zijn er destijds voor verzamelaars een aantal muntjes geslagen. In de meeste andere eurolanden worden de een en twee cent muntjes nu nog gebruikt. Hoe lang zou het duren voordat ook zij volgen?

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl