Je bent hier: Home > Nieuws > Groen sparen of zwart sparen?

Groen sparen of zwart sparen?

Groen sparen of zwart sparen?

21 oktober 2013 - door Redactie

Ondanks de crisis wordt er steeds vaker gekozen voor duurzaam sparen en beleggen. Ook geven Nederlanders nog veel aan het goede doel. Zie ook: Sparen voor het goede doel.

Afgelopen jaar werd er voor bijna 20 miljard duurzaam belegd en gespaard. In 2011 was dit nog 9,2 minder. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling vindt dit een goede trend.

In de afgelopen tien jaar is de particuliere markt voor groen sparen en beleggen drie maal zo groot geworden. In 2003 staken de Nederlanders in totaal nog 6,6 miljard in duurzaam beleggen en sparen, terwijl dit in 2012 al 19,9 miljard is. Het marktaandeel dat duurzame beleggings- en spaarproducten samen hebben is met 4,8% nu 0,2% hoger dan vorig jaar. Financiële producten die het etiket duurzaam verdienen bestaan onder andere uit investeringen in alternatieve energiebronnen, microkredieten en bedrijven die arbeidsrechten hoog in het vaandel hebben staan.

Helaas spaart niet iedereen groen, maar komt zwart sparen ook voor.

Staatssecretaris Weekers van Financiën maakte maandag bekend dat de inkeerregeling voor zwartspaarders tijdelijk versoepeld wordt. Zwartspaarders kunnen zich melden bij de belastingdienst, zonder dat zij dan een boete moeten betalen. Deze coulante regeling is tot 1 juli 2014 van toepassing. Na deze datum wordt een nieuw heffingssysteem ingevoerd, met strengere regels voor kwaadwilligen. Zwartspaarders kunnen nog tot twaalf jaar na het zwartsparen worden aangeslagen voor inkomsten en vermogen die ze eerder hebben verzwegen. Het ministerie van Financiën heeft de indruk dat veel zwartspaarders zichzelf willen aangeven, om op deze manier schoon schip te maken. In de periode tussen 2009 en 2011 hebben veel zwartspaarders zichzelf al aangegeven bij de belastingdienst. Er werd samen voor ongeveer 3,1 aan vermogen en inkomsten verzwegen, wat de belastingdienst ongeveer 600 miljoen aan inkomsten opgeleverde. Vorig jaar meldden 315 personen zich bij de belastingdienst met zwart spaargeld.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl