Je bent hier: Home > Nieuws > De pinpas wordt vaker getrokken dan de portemonnee

De pinpas wordt vaker getrokken dan de portemonnee

De pinpas wordt vaker getrokken dan de portemonnee

24 oktober 2013 - door Redactie

Pinnen. Het kan bijna overal, is veilig en snel. Toch kunnen we nog geen afscheid nemen van cash geld. Er wordt inmiddels wel meer betaald met de pin dan cash.

De zaterdag zonder contanten is om pinnen nog meer onder de aandacht te brengen. Burgemeesters van twintig gemeenten hebben een hele week alleen maar met de pinpas betaald. Ook ambtenaren, raadsleden en wethouders volgen 1 dag hun voorbeeld op. De zaterdag zonder contanten is een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het ministerie wil burgers en ondernemers er op wijzen dat pinnen veiliger is dan met cash betalen. Als een burger of een ondernemer niet meer veel contant geld op zak heeft, denkt de overheid dat er minder overvallen zullen plaatsvinden.

Geld in de portemonnee
Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen maakte bekend dat we in 2012 voor 60,8 miljard euro gepind hebben. Contant gaven we een stuk minder uit, namelijk 39,1 miljard euro. 59% procent van alle aankopen werd contant gedaan en 39% met een pinpas. Bijna overal kan je met pin betalen, slechts 5% van de kleinere detaillisten had bijvoorbeeld vorig jaar geen pinautomaat. Zelfs op de markt kan je nu vaak je boodschappen pinnen. Toch zal het contant geld waarschijnlijk niet helemaal uit het straatbeeld verdwijnen. Voor een kleine aankoop zal de behoefte aan cash blijven bestaan.

Arjan Bol, de directeur van de ING, is het daarmee eens. Wel denkt hij dat het mobiel betalen daar wellicht verandering in zal brengen. Met mobiel betalen worden momenteel al geëxperimenteerd in Leiden. Uiteindelijk is het de bedoeling om dit systeem in heel Nederland door te voeren.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl