Je bent hier: Home > Nieuws > Het depositostelsel gaat veranderen

Het depositostelsel gaat veranderen

Het depositostelsel gaat veranderen

30 oktober 2012 - door Redactie

Er komt een nieuw financieringsmodel voor het depositogarantiestelsel in Nederland. Banken dragen bij aan het fonds afhankelijk van het risico dat zij lopen.

De aanleiding van het invoeren van een fonds voor de ex ante financiering van het depositogarantiestelsel zijn ervaringen van de kredietcrisis en aankomende Europese regelgeving. In een aantal Europese landen maken zij al gebruik van het fonds en gaat in Nederland per 1 juli 2013 in werking.

Functionaliteit depositogarantiestelsel
Het depositogarantiestelsel draagt bij aan de financiële stabiliteit. Spaarders hebben de garantie dat zij het spaargeld terug krijgen, tot een bepaald bedrag, wanneer de bank failliet gaat. Dat geeft zekerheid naar de spaarder toe en voorkomt een bankrun bij één of meer banken. Een bankrun is dat alle spaarders het spaargeld in één keer opneemt wanneer men het idee krijgt dat de bank financieel ongezond is. Dit is zeer ongunstig voor banken, want hierdoor neemt de liquiditeit af van de bank en komen zij in problemen.

Huidig depositogarantiestelsel
Het huidig depositogarantiestelsel gaat op dit moment zo in zijn werk: Een bank gaat falliet. De Nederlandse Bank (DNB) betaalt binnen 20 werkdagen de depositohouders het spaargeld uit wat zij op die bank hebben staan, minus de schulden. Het maximum wat zij uitbetalen in €100.000 per bankrekeninghouder. Dit bedrag is Europees vastgesteld.

Spaarders hebben de zekerheid om het spaargeld terug te krijgen ongeacht of een bank gezond is of niet. Het nadelig gevolg hiervan is dat spaarders niet meer kijken of een bank betrouwbaar en gezond is. Zij kijken hoofdzakelijk naar de rente die zij krijgen op een spaardeposito of spaarrekening.

Depositogarantiestelsel per 1 juli 2013
Het Ministerie van Financiën en DNB zijn bezig met de oprichting van het fonds voor de ex ante financiering. Per 1 juli 2013 zal dit fonds in werking gaan en uit dit fonds worden de depositohouders betaald van een bank die failliet is gegaan. 1% van onder het stelsel gegarandeerde deposito’s wordt de omvang voor het fonds. Dat komt ongeveer op €4 miljard wat zij willen opbouwen in 4 jaar. De banken betalen mee aan dit fonds door de zogenoemde ‘risicogewogen premies’. Hoe risicovoller de bank is hoe meer premie zij betalen.

Voordelen van het fond voor de ex ante financiering:

  • Banken willen zo min mogelijk bijdragen aan het fonds en zullen dus beter opletten op het risicoprofiel van de bank.
  • Bank betaalt mee aan het stelsel met het idee ‘de vervuiler betaalt’.
  • Spreiden van de kosten. De Sector hoeft bij een faillissement geen groot geld bedrag vrij te maken om de depositohouders terug te betalen.

bron: DNB

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl