28 oktober 2013 - door Redactie
Goed omgaan met geld? Uit onderzoek blijkt dat je dit kan leren. De helft van de Europeanen vindt daarom ook dat scholen financiële educatie als vak moeten aanbieden.
Vanaf zesjarige leeftijd kunnen kinderen met een klein budget omgaan. Ze snappen het wisselgeld systeem en herkennen muntgeld. Financiële hulp is echter wel gewenst om het omgaan met geld onder de knie te krijgen. Uit onderzoek van ING blijkt desondanks dat bijna de helft van de mensen nooit financiële educatie gekregen hebben. Europeanen uit verschillende landen geven aan dat school een grotere rol zou moeten spelen bij het leren omgaan met school. Lessen over geld moeten verder van familie en financiële instellingen komen, vinden de ondervraagden. In de 12 landen waar geldgedrag onderzocht is, vindt meer dan de helft dat scholen ondersteuning in financiële educatie zouden moeten bieden.
In de praktijk leren kinderen niet op school hoe ze moeten omgaan met geld, maar van familie, beroepsopleidingen, universiteiten en online.
Het Nibud vindt dat de verantwoordelijkheid voor financiële educatie meer bij leraren in het primair en voortgezet onderwijs moet komen te liggen. Leerkrachten zijn het hier maar deels mee eens, zij vinden namelijk dat de overheid en het bedrijfsleven hier ook wel een rol bij kunnen spelen.
Als kinderen nu al leren omgaan met geld, is de kans groter dat ze later ook verstandig met geld zullen omgaan.
Over verstandig gesproken, op een spaardeposito staat je geld ook veilig. Vergelijk hier spaardeposito’s.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.