Je bent hier: Home > Nieuws > Nederlander verwacht bescherming tegen onverstandige financiële beslissingen

Nederlander verwacht bescherming tegen onverstandige financiële beslissingen

Nederlander verwacht bescherming tegen onverstandige financiële beslissingen

29 november 2013 - door Redactie

Nederlanders vinden dat de overheid en andere financiële instellingen hen moet beschermen tegen het maken van financiële beslissingen die onverstandig zijn.

Wel vinden de meeste Nederlanders dat het hun eigen verantwoordelijkheid is dat ze het financieel redden. Deze gegevens komen uit onderzoek van Wijzer in geldzaken.

44 % van de ondervraagden schakelt bij ingewikkelde financiële producten het liefst een adviseur in. Bijna 50% kijkt met een scherpe blik naar de informatie die financiële instellingen verstrekken, maar tien % doet dat eigenlijk nooit. De meeste Nederlanders werken met een budget. Het budget wordt gebruikt voor de dagelijkse boodschappen, vakanties en andere grote uitgaven. Ook zijn de meeste Nederlanders qua financiën wel voorbereid op een minder inkomen en op pensioen. 2/5 e van de ondervraagde Nederlanders geven aan dat ze zes maanden alles kunnen blijven betalen, wanneer het inkomen weg zou vallen. 1 op de 10 ondervraagden zegt dat hij of zij het nog geen maand zou volhouden als de belangrijkste inkomstenbron wegvalt. Daarnaast geeft 21% van de ondervraagden aan financieel niet voorbereid te zijn voor de gevolgen van een eventuele scheiding.

Ondervraagden die betrokken zijn bij hun financiën, lijken beter met geld te kunnen omgaan. Nederlanders die veel verdienen, kunnen beter met geld omgaan dan Nederlanders met een inkomen onder modaal. Mensen die niet werken kunnen niet goed een financiële planning maken, maar zijn wel goed in het beheren van de huishoud financiën. Ook kwam uit het onderzoek dat zzp-ers niet goed met geld kunnen omgaan en niet sterk zijn in het maken van financiële beslissingen.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl