Je bent hier: Home > Nieuws > Nederlanders zetten geen geld opzij

Nederlanders zetten geen geld opzij

Nederlanders zetten geen geld opzij

05 december 2013 - door Redactie

Uit onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders van Wijzer in geldzaken blijkt dat 1/3 e van de Nederlanders geen geld opzij gezet hebben. Zij hebben geen financiële buffer voor uitgaven die ze niet hadden zien aankomen, zoals een kapotte koelkast.

27 % van de ondervraagden zegt wel een potje te hebben voor onvoorziene uitgaven, maar dit potje bevat minder dan 3.5000 euro. Voor alleenstaanden wordt geadviseerd om op zijn minst 3.5000 euro apart te zetten en voor een gezin wordt aangeraden om tussen de 4.000 of 5.000 opzij te zetten. 12 % geeft aan dat ze tussen de 3.500 en 5.000 euro opzij hebben gezet. 21 % heeft meer dan 5.000 euro gespaard voor onvoorziene uitgaven.
87 % van de ondervraagden zegt wel te sparen, 38 % hiervan sparen zelfs elke maand een vast bedrag. Ook mensen met een lager inkomen geven aan dat ze sparen, maar 28 % van deze groep spaart niet. Meer dan de helft van de respondenten let op zijn of haar spendeer-gedrag, koopt niet op afbetaling en betaalt rekeningen nooit te laat.

Wanneer de ondervraagden een onvoorziene uitgave hebben, waar ze geen geld voor hebben gespaard, kiest een kwart van deze ondervraagden ervoor om rood te staan. De helft van alle Nederlanders staat wel eens in het rood. 17% van de Nederlanders staat zelfs vaak in het rood. Daarbij geeft 17 % aan dat ze het lastig vinden om rond te komen met het geld dat er binnenkomt. Van de ondervraagden heeft 50 % creditcard. De meeste mensen betalen niet gespreid.

Ruim de helft van de respondenten heeft een creditcard, maar de meesten maken geen gebruik van gespreid betalen. Slechts 1 procent maakt hier altijd gebruik van; 4 procent regelmatig en 15 procent soms.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl