Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe het zit met SNS Reaal?

Hoe het zit met SNS Reaal?

Hoe het zit met SNS Reaal?

26 november 2012 - door Redactie

In het nieuws wordt veel gesproken over SNS Reaal; SNS zoekt hulp, SNS schrapt banen, SNS heeft hulp nodig anders halen zij de kerst niet. SNS heeft in 2008 steun gehad van de overheid, maar dit bedrag is nog lang niet terug betaald en nu gaan de geruchte

Ik kan mij voorstellen dat u vragen over heeft. Kan deze bank failliet gaan? En wat gebeurt er met uw spaargeld als u dat heeft staan bij SNS Reaal. Wij geven u graag meer inzicht. De bank zal niet snel failliet gaan en u heeft garantie op uw spaargeld bij SNS Reaal.

Gaat SNS Reaal failliet?
SNS Reaal wordt door de overheid een ‘systeembank’ genoemd. Een systeembank wil zeggen dat de bank heel belangrijk is om het financiële systeem in Nederland draaiende te houden. De overheid kan het zich niet veroorloven om de bank failliet te laten gaan. Om deze reden is het vooralsnog uitgesloten dat de bank failliet gaat.

Is mijn spaargeld nog wel veilig bij SNS Reaal?
Ja, het is vooralsnog uitgesloten dat SNS Reaal failliet gaat. Daarnaast is SNS Reaal aangesloten bij het depositogarantiestelsel. Wanneer de bank toch failliet gaat krijgt u uw spaargeld tot een maximum van €100.000.- per rekeninghouder terug. De overheid staat garant voor het spaarbedrag.

Hoeveel geld heeft de bank nodig?
In 2008 heeft de overheid SNS Reaal gesteund met het bedrag van 750 miljoen euro. Zij hebben tot nu toe, maar een klein deel kunnen aflossen. Op dit moment hebben zij er nog een boete van 50% bij gekregen en moeten zij 848 miljoen euro terug betalen aan de overheid.

Waarom heeft SNS Reaal niet meer staatssteun terugbetaald?
SNS Reaal heeft hier gewoon niet genoeg ruimte voor. Zij hebben op het hoogte punt van de markt de vastgoedfinancieringstak, Property Finance, gekocht. De waarde is in de loop der jaren erg geslonken en daarom niet winstgevend. SNS Reaal heeft een deel van de verliezen op bedrijfsonderdeel genomen, maar de overige schulden lopen zo hoog op dat het ondragelijk is voor de bank. Terugbetalen is dan ook niet mogelijk.

Kunnen ze SNS Reaal niet gewoon verkopen?
Dat gaat niet zo makkelijk. Veel banken hebben hun eigen problemen. Zij kampen bijvoorbeeld al zelf met de staatssteun die zij moeten terugbetalen. Daarnaast zijn er strenge regels voor banken dat ze steeds meer eigen geld moeten aanhouden. Het gevolg is dat banken terughoudend zijn en minder investeren.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl