Je bent hier: Home > Nieuws > Denk bij het sparen aan de toekomst

Denk bij het sparen aan de toekomst

Denk bij het sparen aan de toekomst

10 september 2012 - door Redactie

Veel bedrijven zijn er al enige tijd mee bezig, het verantwoord ondernemen. Ook veel mensen denken thuis bij de dagelijkse werkzaamheden aan het milieu en natuur.

Voor de toekomst is het belangrijk om dat te blijven doen. U kunt daar een steentje aan bijdragen door duurzaam te gaan sparen. Dit wordt ook wel het ‘groene sparen’ genoemd.

Voordelen Nadelen
  • Steun het goede doel
  • Investeer in de toekomst
  • Kans maken op belastingvoordeel
  • Vaak een iets hogere rente
  • Het aanbod is redelijk beperkt
  • Bankbrief wordt enkele keren per jaar uitgegeven

3 soorten vormen van groen sparen

Er zijn 3 soorten vormen van groen sparen. Een spaarrekening, een spaardeposito en een groene bankbrief. Zij hebben allemaal gemeen dat het spaargeld uitsluitend geïnvesteerd wordt in projecten die het milieu bevorderen of ondernemingen die op een ecologische wijze werken. Deze projecten en ondernemingen worden goed gekeurd door de overheid.

Groene spaarrekening
Een groene spaarrekening is te vergelijken met een gewone spaarrekening. U bepaalt welk bedrag u spaart. Het bedrag is elk moment weer op te nemen en u kunt altijd geld bij storten.

Groen spaardeposito
Wanneer u een groen spaardeposito neemt, zet u een bepaald bedrag aan spaargeld vast op een rekening. U spreekt met de bank af voor welke periode u het geld niet kunt opnemen of extra geld kunt bijboeken. Bij een spaardeposito kunnen er nog extra voorwaarden bijhoren, maar dat verschilt per bank. Doordat u het geld voor een bepaalde periode vast zet, ligt de rente vaak hoger dan bij een gewone spaarrekening.

Groene bankbrief
Een groene bankbrief is een soort waardepapier met een vast termijn en bijbehorende rentepercentage. U investeert in een bankbrief en met dat geld worden goed gekeurde projecten door de overheid gesteund. Wanneer het termijn verlopen is krijgt u het ingelegde geld gegarandeerd terug.

Groen sparen wordt nog niet door veel banken aangeboden. En er zijn ook veel verschillen in de voorwaarden van groen sparen. Daarom is het belangrijk dat u, voor het kiezen van een bank, goed informeert wat de voorwaarden zijn. Het vergelijken van spaarrekeningen en groene spaardeposito’s kan u daarbij helpen.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl