Je bent hier: Home > Nieuws > Mkb'ers lenen vooral bij de bank

Mkb'ers lenen vooral bij de bank

Mkb'ers lenen vooral bij de bank

14 september 2018 - door Redactie

Ondanks de vele alternatieve financieringsbronnen wenden mkb'ers zich nog steeds naar de banksector om een lening te pakken te krijgen.

De voorbije jaren werden tal van initiatieven opgezet die het voor ondernemers makkelijker moeten maken om een zakelijk krediet te krijgen buiten de traditionele banksector. Denk daarbij bijvoorbeeld aan websites als Funding Circle, Bridgefund of B2BusinessLening.

Ondanks deze nieuwe initiatieven koos 80% van de ondernemers 2 jaar geleden nog steeds voor een klassiek bankkrediet. En ook eind 2017 gaven slechts 2 op de 10 mkb'ers aan dat ze een alternatieve financieringsbron zouden overwegen. Dit jaar zou al een derde van de ondernemers eens gaan kijken buiten de traditionele banksector, maar uiteindelijk wordt nog meestal voor het gekende bankkrediet gekozen. Ondernemers zijn vooral terughoudend omdat de nieuwe kredietverstrekkers andere oplossingen aanbieden dan ze gewend zijn.

Geld is er echter in overvloed beschikbaar. Zo maakten het Amerikaanse KKR en het Engelse Schroders afgelopen zomer nog bekend dat ze 1 miljard euro aan Nederlandse mkb'ers wil uitlenen. Dit geld zal beschikbaar gesteld worden via het leningplatform Neos. Dit platform vraagt minder zekerheden dan klassieke banken en werkt bovendien met langere looptijden. Daar staat wel een hogere rentevoet tegenover.

Dankzij een eerdere samenwerking met de vermogensbeheerder Schroders kon Neos in twee jaren tijd 92 miljoen euro uitlenen. Om 1 miljard euro aan zakelijke kredieten te kunnen uitlenen zal Neos dus flink moeten opschalen. Er wordt daarom gemikt op bedrijfskredieten tussen de 1 en 10 miljoen euro.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl