Je bent hier: Home > Nieuws > Help, ik heb een grote prijs gewonnen

Help, ik heb een grote prijs gewonnen

Help, ik heb een grote prijs gewonnen

12 november 2018

Iedereen die meespeelt in loterijen droomt van een grote klapper. Maar wat als het je werkelijk overkomt? Dan weten veel mensen vaak niet wat ze moeten doen met zoveel geld.

Als je echt veel geld wint, zoals de hoofdprijs bij de Postcodeloterij of de Staatsloterij, dan zijn er als je dat wilt mensen beschikbaar die je begeleiden bij het inrichten van een nieuw leven in rijkdom. Maar ook als je tienduizend euro wint kan dat al een hele smak geld zijn. Belangrijkste advies: Neem geen overhaaste beslissingen.

Laat het bezinken

Als je een leuke prijs in een loterij wint is het verstandig om dit even te laten bezinken. Natuurlijk schieten er allerlei dingen door je hoofd. Een nieuwe auto, een mooie reis, de hypotheek aflossen, een ander huis kopen, eindelijk een nieuwe keuken. Als je meer wensen dan geld hebt is het zeker verstandig om niet meteen te gaan uitgeven. Het geld staat niemand in de weg, je hoeft het echt niet binnen een week uit te geven. Zet op een rijtje wat de wensen zijn en bepaal vervolgens wat het meest wenselijk of noodzakelijk is. Een dure vakantiereis is leuk, maar als je die 10.000 euro beter aan een nieuwe auto kunt uitgeven dan moet je dat misschien doen en die reis uit je hoofd zetten.

Ga niet meteen uitdelen

Als je kinderen of kleinkinderen hebt dan wil je die misschien laten meedelen met een grote prijs. Maar doe dit alleen als je het geld echt niet voor jezelf nodig hebt. En wees niet te gul door alles meteen op te maken. Bepaal eerst of je de prijs zelf goed kunt gebruiken. Jij hebt hem tenslotte gewonnen en je bent niemand wat verplicht. Dit is ook de belangrijkste reden waarom sommige mensen het geheim houden als ze een grote geldprijs winnen. Er zijn soms mensen die daar verkeerde conclusies uit trekken. Veel ruzies in families gaan over geld.

Bewaar wat voor later

Het is een cliché, maar je kunt geld maar 1 keer uitgeven. Als je geen noemenswaardige hoeveelheid spaargeld hebt dan is het echt verstandig om een deel van je gewonnen prijs te reserveren voor later. Het zou zonde zijn om alles op te maken en vervolgens geld te moeten lenen omdat de wasmachine vervangen moet worden of de reparatie van de auto veel duurder uitvalt dan gedacht.


Laatste artikels over Sparen


Wat is beter: Sparen of lenen?

30 oktober 2018

Als je voor een bepaalde uitgave geld nodig hebt zijn er twee mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Je kunt ervoor sparen, maar je kunt ook besluiten om er geld voor te lenen.
Lees meer


Een huishoudboekje bijhouden is zo gek nog niet

17 juli 2018

Het blijft een actueel thema: Een relatief hoog percentage huishoudens kampt met financiële problemen. En dat zijn lang niet alleen mensen met een uitkering of minimuminkomen.
Lees meer


Sparen voor je oude dag

26 juni 2018

De leeftijd waarop je met pensioen gaat en een uitkering ontvangt gaat de komende jaren omhoog. Vanwege de hogere levensverwachting vindt de regering heit niet langer haalbaar om werknemers op hun 65e met pensioen te laten gaan.
Lees meer


Waar vind je nog een aantrekkelijke spaarrente?

28 mei 2018

De spaarrente is al jaren historisch laag. Het is bijna niet voor te stellen dat je in de jaren 90 van de vorige eeuw tot wel 8% rente op je spaargeld kon krijgen.
Lees meer
geld lenen kost geld