Je bent hier: Home > Nieuws > Help, ik heb een grote prijs gewonnen

Help, ik heb een grote prijs gewonnen

Help, ik heb een grote prijs gewonnen

12 november 2018 - door Redactie

Iedereen die meespeelt in loterijen droomt van een grote klapper. Maar wat als het je werkelijk overkomt? Dan weten veel mensen vaak niet wat ze moeten doen met zoveel geld.

Als je echt veel geld wint, zoals de hoofdprijs bij de Postcodeloterij of de Staatsloterij, dan zijn er als je dat wilt mensen beschikbaar die je begeleiden bij het inrichten van een nieuw leven in rijkdom. Maar ook als je tienduizend euro wint kan dat al een hele smak geld zijn. Belangrijkste advies: Neem geen overhaaste beslissingen.

Laat het bezinken

Als je een leuke prijs in een loterij wint is het verstandig om dit even te laten bezinken. Natuurlijk schieten er allerlei dingen door je hoofd. Een nieuwe auto, een mooie reis, de hypotheek aflossen, een ander huis kopen, eindelijk een nieuwe keuken. Als je meer wensen dan geld hebt is het zeker verstandig om niet meteen te gaan uitgeven. Het geld staat niemand in de weg, je hoeft het echt niet binnen een week uit te geven. Zet op een rijtje wat de wensen zijn en bepaal vervolgens wat het meest wenselijk of noodzakelijk is. Een dure vakantiereis is leuk, maar als je die 10.000 euro beter aan een nieuwe auto kunt uitgeven dan moet je dat misschien doen en die reis uit je hoofd zetten.

Ga niet meteen uitdelen

Als je kinderen of kleinkinderen hebt dan wil je die misschien laten meedelen met een grote prijs. Maar doe dit alleen als je het geld echt niet voor jezelf nodig hebt. En wees niet te gul door alles meteen op te maken. Bepaal eerst of je de prijs zelf goed kunt gebruiken. Jij hebt hem tenslotte gewonnen en je bent niemand wat verplicht. Dit is ook de belangrijkste reden waarom sommige mensen het geheim houden als ze een grote geldprijs winnen. Er zijn soms mensen die daar verkeerde conclusies uit trekken. Veel ruzies in families gaan over geld.

Bewaar wat voor later

Het is een cliché, maar je kunt geld maar 1 keer uitgeven. Als je geen noemenswaardige hoeveelheid spaargeld hebt dan is het echt verstandig om een deel van je gewonnen prijs te reserveren voor later. Het zou zonde zijn om alles op te maken en vervolgens geld te moeten lenen omdat de wasmachine vervangen moet worden of de reparatie van de auto veel duurder uitvalt dan gedacht.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl