Je bent hier: Home > Nieuws > Help, ik heb een grote prijs gewonnen

Help, ik heb een grote prijs gewonnen

Help, ik heb een grote prijs gewonnen

12 november 2018 - door Redactie

Iedereen die meespeelt in loterijen droomt van een grote klapper. Maar wat als het je werkelijk overkomt? Dan weten veel mensen vaak niet wat ze moeten doen met zoveel geld.

Als je echt veel geld wint, zoals de hoofdprijs bij de Postcodeloterij of de Staatsloterij, dan zijn er als je dat wilt mensen beschikbaar die je begeleiden bij het inrichten van een nieuw leven in rijkdom. Maar ook als je tienduizend euro wint kan dat al een hele smak geld zijn. Belangrijkste advies: Neem geen overhaaste beslissingen.

Laat het bezinken

Als je een leuke prijs in een loterij wint is het verstandig om dit even te laten bezinken. Natuurlijk schieten er allerlei dingen door je hoofd. Een nieuwe auto, een mooie reis, de hypotheek aflossen, een ander huis kopen, eindelijk een nieuwe keuken. Als je meer wensen dan geld hebt is het zeker verstandig om niet meteen te gaan uitgeven. Het geld staat niemand in de weg, je hoeft het echt niet binnen een week uit te geven. Zet op een rijtje wat de wensen zijn en bepaal vervolgens wat het meest wenselijk of noodzakelijk is. Een dure vakantiereis is leuk, maar als je die 10.000 euro beter aan een nieuwe auto kunt uitgeven dan moet je dat misschien doen en die reis uit je hoofd zetten.

Ga niet meteen uitdelen

Als je kinderen of kleinkinderen hebt dan wil je die misschien laten meedelen met een grote prijs. Maar doe dit alleen als je het geld echt niet voor jezelf nodig hebt. En wees niet te gul door alles meteen op te maken. Bepaal eerst of je de prijs zelf goed kunt gebruiken. Jij hebt hem tenslotte gewonnen en je bent niemand wat verplicht. Dit is ook de belangrijkste reden waarom sommige mensen het geheim houden als ze een grote geldprijs winnen. Er zijn soms mensen die daar verkeerde conclusies uit trekken. Veel ruzies in families gaan over geld.

Bewaar wat voor later

Het is een cliché, maar je kunt geld maar 1 keer uitgeven. Als je geen noemenswaardige hoeveelheid spaargeld hebt dan is het echt verstandig om een deel van je gewonnen prijs te reserveren voor later. Het zou zonde zijn om alles op te maken en vervolgens geld te moeten lenen omdat de wasmachine vervangen moet worden of de reparatie van de auto veel duurder uitvalt dan gedacht.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.


Tips om eerder te stoppen met werken

03 februari 2023

Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.


Jaar van herstel voor huishoudens

30 januari 2023

Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.


Sparen voor een uitje

26 december 2022

We hebben allemaal nood aan een beetje ontspanning en dat hoeft niet altijd veel geld te kosten...geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl