Je bent hier: Home > Nieuws > Zal ik een flitslening afsluiten als ik aan het eind van de maand geld tekortkom?
30 november 2018 - door Redactie
Als je op een bepaald moment geld tekort komt of geen geld hebt voor een onverwachte uitgave dan kun je via het internet een zogenaamd flitskrediet of minilening afsluiten.
Het klinkt heel aantrekkelijk. Je doet een aanvraag voor een bedrag variërend van enkele honderden euro’s tot meestal maximaal 1.500 euro. Binnen een dag wordt je aanvraag beoordeeld en vaak heb je je geld al binnen 48 uur op je rekening staan. Zo makkelijk gaat dat. Maar er zitten grote risico’s aan dit soort flitskredieten en daarom mogen ze in Nederland officieel niet (meer) worden verstrekt.
Vaak wordt er geschermd met kreten als “geen rente verschuldigd”. Dat kan zo zijn, maar feit is dat je wel een flink bedrag aan kosten betaalt. Voor een lening van 100 euro betaal je rustig € 12,50 kosten en dat is toch een leuke rentevergoeding. Daar komt dan nog bij dat je de lening binnen 30 dagen moet terugbetalen. Daarom heet het ook een flitslening. Als je aan het eind van de maand geld tekort komt dan kun je zo’n lening afsluiten, maar het gevolg zal zijn dat je aan het eind van de volgende maand net zo veel of vaak nog meer tekort komt. Want even wachten met terugbetalen is niet echt een optie. Als je een flitskrediet te laat aflost worden er naast de forse administratiekosten ook nog eens extra hoge kosten in rekening gebracht.
Je kunt een flitslening alleen aangaan als iemand anders voor jou garant staat. Als jij aan het einde van de looptijd van 30 of 60 dagen je lening niet aflost dan wordt de garantsteller aangesproken om het bedrag terug te betalen, uiteraard met een boete. Als je al iemand vindt die voor jou garant wil staan, dan zal die persoon niet blij met je zijn als hij op zijn garantstelling wordt aangesproken. Het kan dus een vriendschap of familierelatie ernstig verstoren. Want als de garantsteller inderdaad de lening voor je aflost zal je die persoon wel terug moeten betalen. Dat kan dan misschien in wat gunstiger termijnen, maar lenen van familie is in veel gevallen niet echt een goed idee.
Aan het model met de dure garantstellingen lijkt nu wel een einde te komen.
Het is een open deur, maar sparen is echt beter dan lenen. Als je structureel geld te kort komt dan is het een goed idee om naar je uitgavenpatroon te kijken. Leen sowieso nooit geld voor luxe die niet nodig is. Een vakantie, dure kleding of een dure smartphone zijn hele slechte redenen om een lening voor aan te gaan. Spaar ervoor, dan heb je geen schulden op het moment dat je een dergelijke aankoop doet.
29 december 2023
BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.
08 september 2023
Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.
13 augustus 2023
Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.
10 juli 2023
Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.
24 april 2023
De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.
25 maart 2023
Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?
12 december 2022
Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.
27 oktober 2022
Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.
19 oktober 2022
Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.