Je bent hier: Home > Nieuws > Zal ik een flitslening afsluiten als ik aan het eind van de maand geld tekortkom?

Zal ik een flitslening afsluiten als ik aan het eind van de maand geld tekortkom?

Zal ik een flitslening afsluiten als ik aan het eind van de maand geld tekortkom?

30 november 2018

Als je op een bepaald moment geld tekort komt of geen geld hebt voor een onverwachte uitgave dan kun je via het internet een zogenaamd flitskrediet of minilening afsluiten.

Het klinkt heel aantrekkelijk. Je doet een aanvraag voor een bedrag variërend van enkele honderden euro’s tot meestal maximaal 1.500 euro. Binnen een dag wordt je aanvraag beoordeeld en vaak heb je je geld al binnen 48 uur op je rekening staan. Zo makkelijk gaat dat. Maar er zitten grote risico’s aan dit soort flitskredieten en daarom mogen ze in Nederland officieel niet (meer) worden verstrekt.

Hoge kosten

Vaak wordt er geschermd met kreten als “geen rente verschuldigd”. Dat kan zo zijn, maar feit is dat je wel een flink bedrag aan kosten betaalt. Voor een lening van 100 euro betaal je rustig € 12,50 kosten en dat is toch een leuke rentevergoeding. Daar komt dan nog bij dat je de lening binnen 30 dagen moet terugbetalen. Daarom heet het ook een flitslening. Als je aan het eind van de maand geld tekort komt dan kun je zo’n lening afsluiten, maar het gevolg zal zijn dat je aan het eind van de volgende maand net zo veel of vaak nog meer tekort komt. Want even wachten met terugbetalen is niet echt een optie. Als je een flitskrediet te laat aflost worden er naast de forse administratiekosten ook nog eens extra hoge kosten in rekening gebracht.

Garantstelling

Je kunt een flitslening alleen aangaan als iemand anders voor jou garant staat. Als jij aan het einde van de looptijd van 30 of 60 dagen je lening niet aflost dan wordt de garantsteller aangesproken om het bedrag terug te betalen, uiteraard met een boete. Als je al iemand vindt die voor jou garant wil staan, dan zal die persoon niet blij met je zijn als hij op zijn garantstelling wordt aangesproken. Het kan dus een vriendschap of familierelatie ernstig verstoren. Want als de garantsteller inderdaad de lening voor je aflost zal je die persoon wel terug moeten betalen. Dat kan dan misschien in wat gunstiger termijnen, maar lenen van familie is in veel gevallen niet echt een goed idee.

Aan het model met de dure garantstellingen lijkt nu wel een einde te komen.

Sparen is beter dan lenen

Het is een open deur, maar sparen is echt beter dan lenen. Als je structureel geld te kort komt dan is het een goed idee om naar je uitgavenpatroon te kijken. Leen sowieso nooit geld voor luxe die niet nodig is. Een vakantie, dure kleding of een dure smartphone zijn hele slechte redenen om een lening voor aan te gaan. Spaar ervoor, dan heb je geen schulden op het moment dat je een dergelijke aankoop doet.


Laatste artikels over Leningen


Duizenden euro's besparen door het oversluiten van een lening

19 juni 2019

Heb je in het verleden meerdere leningen afgesloten waarover je nu veel kosten betaalt? Door het samenvoegen van verschillende afgesloten leningen ben je weer in het bezit van een enkele lening met een gunstig rentetarief en een voordelige looptijd.
Lees meer


Steeds minder hypotheken met betalingsachterstand

18 mei 2019

Op een half jaar tijd daalde het aantal hypotheken met betaalachterstand verder. Sinds 2015 gaat het over zo'n 40.000 mensen die hun achterstand konden wegwerken.
Lees meer


Ondernemers vinden banken niet innovatief

10 mei 2019

De Nederlandse MKB ondernemers zien een rooskleurige toekomst voor de jonge fintech spelers. De traditionele banken krijgen het volgens hen nog zwaar te verduren.
Lees meer


Vers geld voor kleine Nederlandse ondernemingen

22 april 2019

De website voor zakelijk krediet Funding Circle krijgt een injectie van 100 miljoen euro van de Europese Investeringsbank, om uit te lenen aan Nederlandse en Duitse ondernemingen. 
Lees meer


Een zakelijk krediet voor een auto

07 februari 2019

Startende ondernemers die een auto willen financieren met een zakelijk krediet zonder jaarcijfers kunnen zich wenden tot een digitale speler op de markt.
Lees meer
geld lenen kost geld