Je bent hier: Home > Nieuws > Miljoenenverliezen door stakingen

Miljoenenverliezen door stakingen

Miljoenenverliezen door stakingen

06 januari 2019

Sinds er vakbonden zijn wordt er gestaakt. Er wordt gestaakt om meer salaris te eisen of om maatregelen af te dwingen voor het verlagen van de werkdruk of het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

En natuurlijk is dat het goed recht van de werknemers. Als er geen vakbonden zouden zijn dan kunnen werkgevers en werkgeversorganisaties geheel naar eigen willekeur besluiten om de salarissen niet te verhogen en de werkdruk niet te verlagen. Soms kan een staking ook landelijk georganiseerd worden als protest tegen de belastingen die de staat heft of bijvoorbeeld als men niet akkoord gaat met de verhoging van de AOW-leeftijd.

Maar de vrijheid om te protesteren heeft natuurlijk ook een keerzijde. Als er veel gestaakt wordt lijdt een bedrijf grote verliezen. En die verliezen worden hoe dan ook ooit weer op de werknemers verhaald. Direct of indirect.

Teruglopende inkomsten

Als een bedrijf veelvuldig met stakingen te maken heeft lopen de klanten weg. Als een vliegmaatschappij regelmatig vluchten moet schrappen omdat het personeel staakt dan zullen mensen die een ticket willen boeken uitwijken naar concurrenten die wel vliegen. Dit heeft tot gevolg dat er minder verdiend wordt en dat er dus ook minder geld beschikbaar is om salarissen te betalen, laat staan een salarisverhoging te financieren.

Echt langdurige stakingen komen in Nederland eigenlijk niet meer voor. Een staking duurt vaak niet meer dan een paar uur, hooguit een dag en in uitzonderlijke gevallen enkele dagen. Als de vakbonden een staking uitroepen moeten zij de leden die hieraan meedoen een inkomen vervangende uitkering geven. Die ligt op het niveau van het minimumloon. Daar kan lang niet iedereen van rondkomen als stakingen langer gaan duren. Bovendien raakt de stakingskas van een vakbond snel leeg bij een grote staking.

Moeten we dan maar niet meer gaan staken?

Of staken de beste oplossing is zal per situatie moeten worden afgewogen. Onderhandelen is natuurlijk altijd beter, maar als de partijen niet tot elkaar komen is een staking of werkonderbreking soms onvermijdelijk. Of je er aan mee doet is een eigen keuze. Je kunt je bij een staking als werkwillig laten registreren en dan krijg je je salaris van je werkgever gewoon doorbetaald. Je moet dan wel op het werk verschijnen en gedurende je normale werktijden daar ook blijven, tenzij de werkgever je toestemming geeft om naar huis te gaan.

Soms kan een staking zeker nuttig zijn om vastgelopen onderhandelingen weer vlot te trekken. Als de werkgever ziet dat het de vakbonden ernst is willen ze wellicht toch met een beter voorstel voor de arbeidsvoorwaarden over de brug komen. Zolang dit het geval is zullen bonden het middel van de staking blijven inzetten als laatste optie om het maximale voor hun leden te bereiken. En dat is uiteraard hun goed recht.


Laatste artikels over Belastingen


Welke kosten kan ik als zzp'er aftrekken?

09 maart 2019

Als zelfstandig ondernemer kun je bepaalde kosten aftrekken van je inkomsten als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting.
Lees meer


Besparen op belastingen via bezwaar tegen WOZ-waarde

07 februari 2019

De waarde van jouw onroerende zaken wordt elk jaar door de gemeente vastgesteld. Deze WOZ-waarde heeft een impact op jouw onroerende zaak-belasting, maar ook op de waterschaps-, vermogens- en inkomstenbelasting.
Lees meer


Nog maar twee belastingschijven vanaf 2021

25 september 2018

De huidige 4 schijven worden vervangen door een tweeschijvenstelsel. Ook in 2019 zal er al een belangrijke wijziging zijn in de belastingschijven.
Lees meer


Boekhouding uitbesteden of zelf doen?

26 juli 2018

Nu er steeds meer zelfstandigen komen, schieten ook de boekhoud- en administratiekantoren als paddenstoelen uit de grond.
Lees meer
geld lenen kost geld