Je bent hier: Home > Nieuws > Besparen op belastingen via bezwaar tegen WOZ-waarde

Besparen op belastingen via bezwaar tegen WOZ-waarde

Besparen op belastingen via bezwaar tegen WOZ-waarde

07 februari 2019

De waarde van jouw onroerende zaken wordt elk jaar door de gemeente vastgesteld. Deze WOZ-waarde heeft een impact op jouw onroerende zaak-belasting, maar ook op de waterschaps-, vermogens- en inkomstenbelasting.

De WOZ-waarde wordt vastgesteld door een taxatie. Er wordt een waarde bepaald voor het pand op 1 januari van het vorige jaar. Om die prijs te kunnen bepalen zal een taxateur rekening houden met ondermeer de grootte van het pand en de locatie. Er wordt gekeken naar de prijs van gelijkaardige panden die rond dezelfde datum verkocht zijn. Al deze gegevens worden in een computerprogramma gestopt dat vervolgens het pand zal waarderen.

Een te hoge geschatte waarde van jouw onroerende zaken zal dan ook resulteren in honderden euro's aan belastingen die je jaarlijks teveel betaalt. In het geval van erfbelasting kan het zelfs gaan over duizenden euro's die je teveel betaalt aan de overheid.

Hoe bezwaar indienen?

Je kan het taxatieverslag opvragen bij de gemeente om na te gaan of de gemeente de juiste uitgangspunten heeft gebruikt. Hierna kan je eventueel bezwaar indienen bij de gemeente. Dit moet evenwel binnen de 6 weken na de datum van de WOZ-beschikking gebeuren.

Op de markt bestaan tussenpersonen zoals Bezwaarmaker of WOZ-Consultants die je kunnen helpen om met een grote kans op succes bezwaar te maken. Zij beschikken over een database met daarin alle huizenverkopen van Nederland, waardoor ze met cijfermateriaal kunnen aantonen waarom een waarde te hoog is ingeschat. 

Deze diensten zijn gratis omdat de gemeente een procesonkostenvergoeding betaalt aan deze tussenpersonen. De klanten besparen gemiddeld gezien meer dan 250 euro per jaar aan belastingen. 

In het geval van de erfbelasting wordt er wel een vergoeding aangerekend, maar alleen op 'no cure no pay' basis. Slagen ze er niet in om de WOZ-waarde te verlagen, dan betaal je dus niets. De vergoeding die je uiteindelijk moet betalen bedraagt vaak slechts een fractie van de belasting die je kan uitsparen.


Laatste artikels over Belastingen


Welke kosten kan ik als zzp'er aftrekken?

09 maart 2019

Als zelfstandig ondernemer kun je bepaalde kosten aftrekken van je inkomsten als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting.
Lees meer


Miljoenenverliezen door stakingen

06 januari 2019

Sinds er vakbonden zijn wordt er gestaakt. Er wordt gestaakt om meer salaris te eisen of om maatregelen af te dwingen voor het verlagen van de werkdruk of het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.
Lees meer


Nog maar twee belastingschijven vanaf 2021

25 september 2018

De huidige 4 schijven worden vervangen door een tweeschijvenstelsel. Ook in 2019 zal er al een belangrijke wijziging zijn in de belastingschijven.
Lees meer


Boekhouding uitbesteden of zelf doen?

26 juli 2018

Nu er steeds meer zelfstandigen komen, schieten ook de boekhoud- en administratiekantoren als paddenstoelen uit de grond.
Lees meer
geld lenen kost geld