Je bent hier: Home > Nieuws > Besparen op belastingen via bezwaar tegen WOZ-waarde

Besparen op belastingen via bezwaar tegen WOZ-waarde

Besparen op belastingen via bezwaar tegen WOZ-waarde

07 februari 2019 - door Redactie

De waarde van jouw onroerende zaken wordt elk jaar door de gemeente vastgesteld. Deze WOZ-waarde heeft een impact op jouw onroerende zaak-belasting, maar ook op de waterschaps-, vermogens- en inkomstenbelasting.

De WOZ-waarde wordt vastgesteld door een taxatie. Er wordt een waarde bepaald voor het pand op 1 januari van het vorige jaar. Om die prijs te kunnen bepalen zal een taxateur rekening houden met ondermeer de grootte van het pand en de locatie. Er wordt gekeken naar de prijs van gelijkaardige panden die rond dezelfde datum verkocht zijn. Al deze gegevens worden in een computerprogramma gestopt dat vervolgens het pand zal waarderen.

Een te hoge geschatte waarde van jouw onroerende zaken zal dan ook resulteren in honderden euro's aan belastingen die je jaarlijks teveel betaalt. In het geval van erfbelasting kan het zelfs gaan over duizenden euro's die je teveel betaalt aan de overheid.

Hoe bezwaar indienen?

Je kan het taxatieverslag opvragen bij de gemeente om na te gaan of de gemeente de juiste uitgangspunten heeft gebruikt. Hierna kan je eventueel bezwaar indienen bij de gemeente. Dit moet evenwel binnen de 6 weken na de datum van de WOZ-beschikking gebeuren.

Op de markt bestaan tussenpersonen zoals Bezwaarmaker of WOZ-Consultants die je kunnen helpen om met een grote kans op succes bezwaar te maken. Zij beschikken over een database met daarin alle huizenverkopen van Nederland, waardoor ze met cijfermateriaal kunnen aantonen waarom een waarde te hoog is ingeschat. 

Deze diensten zijn gratis omdat de gemeente een procesonkostenvergoeding betaalt aan deze tussenpersonen. De klanten besparen gemiddeld gezien meer dan 250 euro per jaar aan belastingen. 

In het geval van de erfbelasting wordt er wel een vergoeding aangerekend, maar alleen op 'no cure no pay' basis. Slagen ze er niet in om de WOZ-waarde te verlagen, dan betaal je dus niets. De vergoeding die je uiteindelijk moet betalen bedraagt vaak slechts een fractie van de belasting die je kan uitsparen.


Laatste artikels over Belastingen


8 jaar cel geëist tegen Shakira voor belastingfraude

30 juli 2022

Het openbare ministerie van Spanje heeft een gevangenisstraf van minstens 8 jaar geëist tegen de Colombiaanse popster Shakira.
Lees meer


De boekhouding is een verplicht nummer

07 januari 2021

Elke zelfstandige krijgt er mee te maken; de boekhouding. Het is dikwijls geen favoriete bezigheid, maar het is zelfs verplicht om een correcte financiële administratie te voeren. De belastingdienst stelt het als voorwaarde dat de aangiften correct worden gedaan.
Lees meer


Belastingdienst kan massa bezoekers niet bedienen

02 maart 2020

Op de allereerste dag hebben al 410.000 mensen hun belastingaangifte online ingevuld. Door de drukte was inloggen evenwel onmogelijk voor heel wat mensen.
Lees meer


Tweetaks is er volgend jaar al

30 november 2019

De belastingschijven zouden in 2021 verlaagd worden naar slechts twee schijven, maar het kabinet Rutte 3 voert dit volgend jaar al in.
Lees meer


Welke kosten kan ik als zzp'er aftrekken?

09 maart 2019

Als zelfstandig ondernemer kun je bepaalde kosten aftrekken van je inkomsten als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken