Je bent hier: Home > Nieuws > De boekhouding is een verplicht nummer

De boekhouding is een verplicht nummer

De boekhouding is een verplicht nummer

07 januari 2021 - door Redactie

Elke zelfstandige krijgt er mee te maken; de boekhouding. Het is dikwijls geen favoriete bezigheid, maar het is zelfs verplicht om een correcte financiële administratie te voeren. De belastingdienst stelt het als voorwaarde dat de aangiften correct worden gedaan.

Belasting betalen

Iedereen moet belasting betalen. Het gaat dan om de inkomstenbelasting en de bijdrage zorgverzekeringswet, maar de zzp’er krijgt ook te maken met de BTW. Elke drie maanden moet aangifte worden gedaan van de inkomsten en uitgaven waar BTW is toegepast. De meeste Inkomsten zijn belast met 21 procent BTW. In feite is dat voor de ondernemer een verplichte belastingheffing die later afgedragen moet worden. Aan de andere kant mag de ondernemer de betaalde BTW als voorbelasting afboeken.

Een noodzakelijke klus

De boekhouding zzp er hoeft niet per se een ingewikkelde klus te zijn, maar het vereist wel enig financieel inzicht en accuratesse. Met name het laatste is dikwijls een struikelblok. Op het laatste moment aangiften doen bijvoorbeeld. Met name kleine zelfstandigen zijn druk bezig met de werkzaamheden en het binnenhalen van opdrachten. Het zijn ondernemers die alles moeten doen inclusief administratie. En juist dat laatste is iets waar eigenlijk niet voor gekozen is. Je wordt immers geen ondernemer om zelfstandig de administratie te doen. Gelukkig zijn er mogelijkheden die de ondernemer ondersteunen.

Zelf doen of uitbesteden?

Een accountant of administratiekantoor inschakelen zodat zij de administratie voor jou voeren inclusief de belastingaangiften. Per maand lever je de gegevens aan zoals facturen, rekeningen en bankafschriften. Zij verwerken de gegevens en rapporteren dat aan de ondernemer. Deze dienstverlening heeft natuurlijk een kostenplaatje. Elk uur zal gefactureerd worden. Daar staat tegenover dat je met een gerust hart de werkzaamheden kunt uitvoeren waar je goed in bent. Een andere optie is om het zelf te doen met behulp van een boekhoudprogramma.

Boekhoudsystemen

Er zijn diverse aanbieders van boekhoudsoftware waarvoor je vooraf geen boekhoudcursus hoeft te doen. Het zijn systemen die gekoppeld worden met de gegevens van de bankafschriften. Door het beantwoorden van vragen worden verplichte onderdelen zoals BTW automatisch berekend. Afhankelijk van het systeem is een Verlies en Winst opgave te genereren inclusief aangifte Inkomstenbelasting en premie Zorgverzekeringswet. Het boekhoudpakket is een hulpmiddel en bij een juiste input van gegevens wordt voldaan aan de administratie eisen. Ook voorkomt het systeem fouten in berekeningen. Zonder een dergelijk systeem kunnen snel fouten gemaakt worden wat later kan leiden tot onjuiste aangiften.

Administreren blijft een verplicht onderdeel. Om in belastingtermen te blijven; leuk kunnen we het niet maken, maar wel iets gemakkelijker.

Finst

Laatste artikels over Belastingen


Haast 200.000 mensen doen geen belastingaangifte

08 augustus 2023

Zo'n 197.000 mensen hebben verzuimd om hun belastingaangifte van 2022 te doen.


8 jaar cel geëist tegen Shakira voor belastingfraude

30 juli 2022

Het openbare ministerie van Spanje heeft een gevangenisstraf van minstens 8 jaar geëist tegen de Colombiaanse popster Shakira.


Belastingdienst kan massa bezoekers niet bedienen

02 maart 2020

Op de allereerste dag hebben al 410.000 mensen hun belastingaangifte online ingevuld. Door de drukte was inloggen evenwel onmogelijk voor heel wat mensen.


Tweetaks is er volgend jaar al

30 november 2019

De belastingschijven zouden in 2021 verlaagd worden naar slechts twee schijven, maar het kabinet Rutte 3 voert dit volgend jaar al in.


Welke kosten kan ik als zzp'er aftrekken?

09 maart 2019

Als zelfstandig ondernemer kun je bepaalde kosten aftrekken van je inkomsten als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting.


Besparen op belastingen via bezwaar tegen WOZ-waarde

07 februari 2019

De waarde van jouw onroerende zaken wordt elk jaar door de gemeente vastgesteld. Deze WOZ-waarde heeft een impact op jouw onroerende zaak-belasting, maar ook op de waterschaps-, vermogens- en inkomstenbelasting.


Miljoenenverliezen door stakingen

06 januari 2019

Sinds er vakbonden zijn wordt er gestaakt. Er wordt gestaakt om meer salaris te eisen of om maatregelen af te dwingen voor het verlagen van de werkdruk of het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.


Nog maar twee belastingschijven vanaf 2021

25 september 2018

De huidige 4 schijven worden vervangen door een tweeschijvenstelsel. Ook in 2019 zal er al een belangrijke wijziging zijn in de belastingschijven.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl