Je bent hier: Home > Nieuws > 8 jaar cel geëist tegen Shakira voor belastingfraude

8 jaar cel geëist tegen Shakira voor belastingfraude

8 jaar cel geëist tegen Shakira voor belastingfraude

30 juli 2022 - door Talitha

Het openbare ministerie van Spanje heeft een gevangenisstraf van minstens 8 jaar geëist tegen de Colombiaanse popster Shakira.

Ook wordt haar een boete van 24 miljoen euro opgelegd. 

Spanje claimt dat Shakira belastingen heeft ontweken in de tijd dat ze in het land woonde. Samen met haar ex-man, voetballer Gerard Piqué, woonde ze van 2011 tot 2022 in Barcelona. Pas in 2014 heeft ze zich echter ingeschreven als inwoner van Spanje. 

Er is daarom geen inkomstenbelasting betaald van 2012 tot 2014. In die periode heeft Shakira ontzettend veel kunnen verdienen als jurylid van The Voice in de VS. Haar advocaten hebben in een verklaring gesteld dat de zangeres nog niet in Spanje woonde tijdens deze periode, en daarom geen inkomstenbelasting hoefde te betalen aan de Spaanse staat. Volgens de Spaanse staat moet er pas belasting betaald worden als iemand zich meer dan 6 maanden per jaar in het land bevindt.

Shakira is overtuigd van haar onschuld. Daarom heeft ze de schikking met de Spaanse aanklager eerder deze week geweigerd. De volgende stap zal daarom een rechtszaak zijn. Er is nog geen datum bekendgemaakt. 

Pandora papers

De financiën van Shakira zijn al vaker in het nieuws verschenen. Haar naam werd genoemd in een internationaal onderzoek over belastingontwijkers, genaamd de Pandora Papers. Hieruit bleek dat veel mensen in hoge posities belastingparadijzen gebruikten om hoge kosten te kunnen ontwijken. Shakira werd vergezeld door sterren als Elton John en Ringo Starr.

Shakira’s advocaten geven nu aan dat haar fiscale woonplaats op de Bahama’s was in het begin van haar relatie met Gerard Piqué. Pas in 2015 besloot ze officieel naar Spanje te verhuizen. De Bahama’s zijn een berucht belastingparadijs voor de rijksten van de wereld.


Laatste artikels over Belastingen


De boekhouding is een verplicht nummer

07 januari 2021

Elke zelfstandige krijgt er mee te maken; de boekhouding. Het is dikwijls geen favoriete bezigheid, maar het is zelfs verplicht om een correcte financiële administratie te voeren. De belastingdienst stelt het als voorwaarde dat de aangiften correct worden gedaan.
Lees meer


Belastingdienst kan massa bezoekers niet bedienen

02 maart 2020

Op de allereerste dag hebben al 410.000 mensen hun belastingaangifte online ingevuld. Door de drukte was inloggen evenwel onmogelijk voor heel wat mensen.
Lees meer


Tweetaks is er volgend jaar al

30 november 2019

De belastingschijven zouden in 2021 verlaagd worden naar slechts twee schijven, maar het kabinet Rutte 3 voert dit volgend jaar al in.
Lees meer


Welke kosten kan ik als zzp'er aftrekken?

09 maart 2019

Als zelfstandig ondernemer kun je bepaalde kosten aftrekken van je inkomsten als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting.
Lees meer