Je bent hier: Home > Nieuws > Haast 200.000 mensen doen geen belastingaangifte

Haast 200.000 mensen doen geen belastingaangifte

Haast 200.000 mensen doen geen belastingaangifte

08 augustus 2023 - door Redactie

Zo'n 197.000 mensen hebben verzuimd om hun belastingaangifte van 2022 te doen.

Ondanks herhaaldelijke herinneringen zijn er tweemaal zoveel Nederlanders die hun belastingaangifte van 2022 niet deden. In totaal moeten er 8,6 miljoen mensen een aangifte doen, maar bijna 200.000 mensen deden dat dus niet. Ze kregen herinneringen per brief, sms en telefoon.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun belastingaangifte niet doen. Zo kunnen ze het vergeten zijn of kan het aangifteprogramma te onduidelijk zijn. Soms zijn er mensen maandenlang op reis en soms gaat het over een ingewikkelde aangifte, bijvoorbeeld door een scheiding. In andere gevallen doen mensen dan weer geen aangifte omdat ze zo krap bij kas zitten dat ze toch geen belastingen kunnen betalen.

Wat ook de reden mag zijn, verstandig is het niet. Door in gesprek te gaan met de belastingdienst kan namelijk uitstel gevraagd worden, maar door niets te doen maak je het jezelf alleen maar moeilijk.

Voor de mensen die geen aangifte hebben gedaan zal de belastingdienst het inkomen over 2022 zelf schatten, waarna de belasting bepaald wordt. Ze krijgen hier bovenop nog een verzuimboete van 385 euro. Wie al vaker geen aangifte heeft ingediend, krijgt een hogere boete. Bij vijf jaar loopt deze boete op tot 5.500 euro, die effectief betaald moet worden door een beperkte groep mensen.

Finst

Laatste artikels over Belastingen


8 jaar cel geëist tegen Shakira voor belastingfraude

30 juli 2022

Het openbare ministerie van Spanje heeft een gevangenisstraf van minstens 8 jaar geëist tegen de Colombiaanse popster Shakira.


De boekhouding is een verplicht nummer

07 januari 2021

Elke zelfstandige krijgt er mee te maken; de boekhouding. Het is dikwijls geen favoriete bezigheid, maar het is zelfs verplicht om een correcte financiële administratie te voeren. De belastingdienst stelt het als voorwaarde dat de aangiften correct worden gedaan.


Belastingdienst kan massa bezoekers niet bedienen

02 maart 2020

Op de allereerste dag hebben al 410.000 mensen hun belastingaangifte online ingevuld. Door de drukte was inloggen evenwel onmogelijk voor heel wat mensen.


Tweetaks is er volgend jaar al

30 november 2019

De belastingschijven zouden in 2021 verlaagd worden naar slechts twee schijven, maar het kabinet Rutte 3 voert dit volgend jaar al in.


Welke kosten kan ik als zzp'er aftrekken?

09 maart 2019

Als zelfstandig ondernemer kun je bepaalde kosten aftrekken van je inkomsten als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting.


Besparen op belastingen via bezwaar tegen WOZ-waarde

07 februari 2019

De waarde van jouw onroerende zaken wordt elk jaar door de gemeente vastgesteld. Deze WOZ-waarde heeft een impact op jouw onroerende zaak-belasting, maar ook op de waterschaps-, vermogens- en inkomstenbelasting.


Miljoenenverliezen door stakingen

06 januari 2019

Sinds er vakbonden zijn wordt er gestaakt. Er wordt gestaakt om meer salaris te eisen of om maatregelen af te dwingen voor het verlagen van de werkdruk of het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.


Nog maar twee belastingschijven vanaf 2021

25 september 2018

De huidige 4 schijven worden vervangen door een tweeschijvenstelsel. Ook in 2019 zal er al een belangrijke wijziging zijn in de belastingschijven.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl