Je bent hier: Home > Nieuws > Ultralage rente is een zegen voor beleggingsfraudeurs

Ultralage rente is een zegen voor beleggingsfraudeurs

Ultralage rente is een zegen voor beleggingsfraudeurs

31 januari 2020 - door Redactie

Regelmatig komt er nieuwe beleggingsfraude aan het licht. Wanneer te hoge rendementen beloofd worden, is het verhaal meestal te mooi om waar te zijn.

Door de lage of zelfs onbestaande rente op spaarrekeningen gaan mensen op zoek naar alternatieven die meer rendement opleveren. Ze komen dan uiteraard bij beleggen uit, maar hebben onvoldoende tijd of zin om dit zelf te doen. Fraudeurs maken daarvan gebruik en beloven gigantische rendementen tegen lage risico's, wat uiteraard onzin is.

Een recent voorbeeld in Nederland is de fraude van Gold Investment Europe. Beleggen in goud is uiteraard aantrekkelijk omdat het gele metaal doorgaans goed presteert in economisch barre tijden. De beleggers werd bovendien beloofd dat ze een korting zouden krijgen van 10% op de marktprijs van goud. Ze zouden alleen een tiental maanden moeten wachten op de levering. In totaal werd zo 30 tot 50 miljoen euro opgehaald bij zo'n 600 beleggers.

Ondertussen zijn we al zo'n jaar voorbij de afgesproken leveringsdatum en de beleggers hebben hun goud nog niet gezien. Met het door hen geïnvesteerde geld kocht de topman voor zichzelf dure wagens en dure horloges en sieraden, terwijl het geld ook gebruikt werd voor sponsoring op het circuit van Zandvoort. Dit uiteraard om een geloofwaardig imago op te bouwen om zo nog meer slachtoffers te kunnen maken. Ook zou het geld gebruikt zijn om oudere klanten te betalen, in een klassiek geval van ponzi fraude.

Wees dus op je hoede voor prachtige verhaaltjes van gewiekste verkopers van beleggingsproducten. Een hoog rendement gaat steeds gepaard met een hoog risico.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl