Je bent hier: Home > Nieuws > Ultralage rente is een zegen voor beleggingsfraudeurs

Ultralage rente is een zegen voor beleggingsfraudeurs

Ultralage rente is een zegen voor beleggingsfraudeurs

31 januari 2020

Regelmatig komt er nieuwe beleggingsfraude aan het licht. Wanneer te hoge rendementen beloofd worden, is het verhaal meestal te mooi om waar te zijn.

Door de lage of zelfs onbestaande rente op spaarrekeningen gaan mensen op zoek naar alternatieven die meer rendement opleveren. Ze komen dan uiteraard bij beleggen uit, maar hebben onvoldoende tijd of zin om dit zelf te doen. Fraudeurs maken daarvan gebruik en beloven gigantische rendementen tegen lage risico's, wat uiteraard onzin is.

Een recent voorbeeld in Nederland is de fraude van Gold Investment Europe. Beleggen in goud is uiteraard aantrekkelijk omdat het gele metaal doorgaans goed presteert in economisch barre tijden. De beleggers werd bovendien beloofd dat ze een korting zouden krijgen van 10% op de marktprijs van goud. Ze zouden alleen een tiental maanden moeten wachten op de levering. In totaal werd zo 30 tot 50 miljoen euro opgehaald bij zo'n 600 beleggers.

Ondertussen zijn we al zo'n jaar voorbij de afgesproken leveringsdatum en de beleggers hebben hun goud nog niet gezien. Met het door hen geïnvesteerde geld kocht de topman voor zichzelf dure wagens en dure horloges en sieraden, terwijl het geld ook gebruikt werd voor sponsoring op het circuit van Zandvoort. Dit uiteraard om een geloofwaardig imago op te bouwen om zo nog meer slachtoffers te kunnen maken. Ook zou het geld gebruikt zijn om oudere klanten te betalen, in een klassiek geval van ponzi fraude.

Wees dus op je hoede voor prachtige verhaaltjes van gewiekste verkopers van beleggingsproducten. Een hoog rendement gaat steeds gepaard met een hoog risico.


Laatste artikels over Sparen


Oplichters richten pijlen op ouderen

19 april 2020

Tijdens de coronacrisis komen er opvallend meer meldingen binnen van ouderen die opgelicht zijn. Criminelen profiteren van de angst en de onzekerheid.
Lees meer


Hoeveel spaargeld moet een gezin hebben?

19 maart 2020

Nederlanders zijn een spaarzaam volkje. We hebben graag een beetje zekerheid als het om de financiën gaat. Hoeveel spaargeld moet je eigenlijk hebben?
Lees meer


Dekkingsgraad pensioenfondsen onder druk

19 februari 2020

De Nederlandse pensioenfondsen zijn 2020 slecht gestart. De lage rente en het coronavirus doet de dekkingsgraad onder de 100% dalen.
Lees meer


Negatieve spaarrente treft goede doelen

11 februari 2020

De negatieve rentevoeten die banken aan professionele klanten willen aanrekenen, treffen ook de goede doelen.
Lees meer


Funding Circle zakelijke leningen nu toegankelijk via INretail 

05 februari 2020

Funding Circle en INretail hebben een samenwerkingsverband gesloten, waarbij INretail leden hun aanvraag voor een lening kunnen indienen via hun bedrijfsadviseur.
Lees meer