Je bent hier: Home > Nieuws > Oplichters richten pijlen op ouderen

Oplichters richten pijlen op ouderen

Oplichters richten pijlen op ouderen

19 april 2020

Tijdens de coronacrisis komen er opvallend meer meldingen binnen van ouderen die opgelicht zijn. Criminelen profiteren van de angst en de onzekerheid.

Om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk thuis blijven. Dat hebben de ouderen ook begrepen. Maar uiteraard hebben zij ook verschillende noden, waar criminelen momenteel handig op inspelen.

De oplichters contacteren de ouderen en bieden aan om hen te helpen met de boodschappen. Ze vragen daarom de pinpas of creditcard en bijhorende pincode, zodat ze boodschappen kunnen gaan doen. Vervolgens kunnen ze de rekeningen van de ouderen plunderen.

Banken hebben ouderen ook steeds meer verplicht in de richting van internetbankieren geduwd. Maar ouderen zijn vaak niet mee met de digitalisering en moeten beroep doen op bijvoorbeeld hun kinderen om overschrijvingen uit te voeren. 

Door de coronacrisis krijgen de ouderen nu geen bezoek meer van familieleden die hen helpen met bankverrichtingen. Criminelen slagen er zo in om ouderen te overtuigen om hen deze bankzaken te laten uitvoeren. Zo krijgen ze toegang tot de bankrekeningen en spaarrekeningen van ouderen, waardoor ze weer heel wat geld kunnen stelen.

Om een antwoord te bieden op deze problemen lanceert ABN AMRO alvast een seniorentelefoonlijn. De 700.000 oudere klanten van de bank kunnen hier terecht met al hun vragen.


Laatste artikels over Sparen


Veel huishoudens hebben te lage buffer

07 september 2020

Na inkomensverlies komen heel wat huishoudens snel in de financiële problemen. Dat blijkt uit een stresstest van CPB en de AFM.
Lees meer


Apple Pay geactiveerd op American Express creditcards

03 september 2020

Houders van een American Express creditcard kunnen voortaan gebruik maken van Apple Pay. Volgens het bedrijf zijn dit de eerste creditcards in Nederland waarmee dit mogelijk is.
Lees meer


Hoeveel spaargeld moet een gezin hebben?

19 maart 2020

Nederlanders zijn een spaarzaam volkje. We hebben graag een beetje zekerheid als het om de financiën gaat. Hoeveel spaargeld moet je eigenlijk hebben?
Lees meer


Dekkingsgraad pensioenfondsen onder druk

19 februari 2020

De Nederlandse pensioenfondsen zijn 2020 slecht gestart. De lage rente en het coronavirus doet de dekkingsgraad onder de 100% dalen.
Lees meer