19 april 2020 - door Redactie
Tijdens de coronacrisis komen er opvallend meer meldingen binnen van ouderen die opgelicht zijn. Criminelen profiteren van de angst en de onzekerheid.
Om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk thuis blijven. Dat hebben de ouderen ook begrepen. Maar uiteraard hebben zij ook verschillende noden, waar criminelen momenteel handig op inspelen.
De oplichters contacteren de ouderen en bieden aan om hen te helpen met de boodschappen. Ze vragen daarom de pinpas of creditcard en bijhorende pincode, zodat ze boodschappen kunnen gaan doen. Vervolgens kunnen ze de rekeningen van de ouderen plunderen.
Banken hebben ouderen ook steeds meer verplicht in de richting van internetbankieren geduwd. Maar ouderen zijn vaak niet mee met de digitalisering en moeten beroep doen op bijvoorbeeld hun kinderen om overschrijvingen uit te voeren.
Door de coronacrisis krijgen de ouderen nu geen bezoek meer van familieleden die hen helpen met bankverrichtingen. Criminelen slagen er zo in om ouderen te overtuigen om hen deze bankzaken te laten uitvoeren. Zo krijgen ze toegang tot de bankrekeningen en spaarrekeningen van ouderen, waardoor ze weer heel wat geld kunnen stelen.
Om een antwoord te bieden op deze problemen lanceert ABN AMRO alvast een seniorentelefoonlijn. De 700.000 oudere klanten van de bank kunnen hier terecht met al hun vragen.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.