Je bent hier: Home > Nieuws > Is mijn spaargeld in Nederland veilig?

Is mijn spaargeld in Nederland veilig?

Is mijn spaargeld in Nederland veilig?

21 maart 2013 - door Redactie

Het Cyprische parlement heeft de financiële reddingsplannen van de regering afgewezen. Spaarders in Cyprus zouden in het plan meebetalen aan het Europese reddingsplan om het land te redden.

Geen enkel parlementslid stemde voor het plan. In Nederland is het spaargeld beschermd. Vier vragen en antwoorden.

1. Hoe is mijn spaargeld in Nederland beschermd?

Spaargeld is in Nederland beschermd door het depositogarantiestelsel. Zo beschermt de overheid u voor als uw bank failliet gaat.

2. Wat gebeurt er als mijn bank failliet gaat?

Als een bank omvalt dan zet De Nederlandsche Bank het depositogarantiestelsel in werking. U kunt 20 werkdagen nadat het depositogarantiestelsel in werking is gezet weer over uw spaargeld beschikken. Het depositogarantiestelsel beschermt spaarders wanneer een bank niet financieel gezond is en in moeilijkheden komt. Wanneer de bank failliet gaat zal de overheid het spaargeld vergoeden tot een maximumbedrag. De overheid vergoedt per rekeninghouder €100.000. Partners die samen een rekening hebben, kunnen maximaal €200.000 vergoed krijgen. Eventuele schulden bij de bank worden verrekend met het vergoede bedrag. De hypotheekschuld valt hier buiten en wordt niet verrekend met het vergoede bedrag.

3. Welke banken vallen onder het depositogarantiestelsel?

Voorwaarde is dat de bank een bankvergunning heeft bij De Nederlandsche Bank. In principe hebben alle grote Nederlandse banken dit. Voor banken uit andere Europese landen,Noorwegen, IJsland of Liechtenstein gelden andere regels. Banken die hun hoofdkantoor hebben in andere Europese landen, Noorwegen, IJsland of Liechtensteinen een bijkantoor hebben in Nederland, vallen namelijk onder het garantiestelsel van hun vaderland. Dus niet onder het Nederlandse garantiestelsel. Wilt u weten of u bank onder het depositogarantiestelsel valt? U kunt uw bank opzoeken in het register van De Nederlandsche Bank.

4. Hoe verklein ik de risico’s met sparen?

Om te voorkomen dat een deel van uw geld verloren gaat, kunt u het geld beter verspreiden. U kunt verschillende spaarrekeningen bij verschillende Nederlandse banken openen.Ook kunt u een en/of een rekening afsluiten voor het banksparen. U heeft dan samen met uw partner een spaarrekening. Gaat het mis met de bank? Dan kunt u samen aanspraak maken op €200.000. Dit komt omdat de overheid het bedrag vergoedt per rekeninghouder.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl