Je bent hier: Home > Nieuws > Langer wachten op goedkeuring hypotheek

Langer wachten op goedkeuring hypotheek

Langer wachten op goedkeuring hypotheek

04 juni 2020 - door Redactie

Het afhandelen van hypotheekaanvragen duurt heel wat langer door de coronacrisis. Soms duurt het zelfs 13 tot 14 werkdagen.

De doorlooptijd voor de start van de coronacrisis bedroeg gemiddeld 2 werkdagen. Dat is handig voor de hypotheekaanvrager, omdat die een snel antwoord verwacht. Zo kan zijn geplande aankoop verder gezet worden.

Meer aanvragen en strengere controles

De langere doorlooptijd is volgens Independer te wijten aan twee factoren. Ten eerste is het aantal aanvragen voor een hypotheek de laatste maanden sterk gestegen. Bij heel wat aanbieders is de rente aan het stijgen, waardoor nog meer mensen snel een hypotheek willen aanvragen. 

Ten tweede wordt er strenger gecontroleerd door de coronacrisis. De kredietverstrekker wil namelijk zekerheid dat de klant de lening werkelijk kan aflossen. Door de coronacrisis gaan er namelijk jobs verloren, wat het risico voor de kredietverstrekker vergroot. De financiële situatie van de klant wordt dus grondiger onderzocht en de kredietverstrekker stelt vaker zogenaamde 'follow-up' vragen.

Aan klanten wordt aangeraden om hun dossier zo gedetailleerd mogelijk in te dienen. Daarbij is het van belang om alle informatie over lopende kredieten te vermelden. Denk daarbij aan studieschuld, maar ook bijvoorbeeld aan een leasewagen of een creditcard. Het is daarom belangrijk om goed op tijd te beginnen aan de voorbereiding van een aanvraagdossier, zodat je snel kan schakelen op het juiste moment.

Ontbindende voorwaarden

Een langere doorlooptijd is vervelend voor klanten omdat er bij het kopen van woningen vaak gewerkt wordt met ontbindende factoren. Met de verkoper wordt dan een 'voorbehoud van financiering' afgesproken. Als je binnen de afgesproken termijn de financiering van de aankoop niet rond krijgt, vervalt de hele koopovereenkomst. Doorgaans wordt hiervoor een periode van 6 weken voorzien.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl