Je bent hier: Home > Nieuws > Langer wachten op goedkeuring hypotheek

Langer wachten op goedkeuring hypotheek

Langer wachten op goedkeuring hypotheek

04 juni 2020

Het afhandelen van hypotheekaanvragen duurt heel wat langer door de coronacrisis. Soms duurt het zelfs 13 tot 14 werkdagen.

De doorlooptijd voor de start van de coronacrisis bedroeg gemiddeld 2 werkdagen. Dat is handig voor de hypotheekaanvrager, omdat die een snel antwoord verwacht. Zo kan zijn geplande aankoop verder gezet worden.

Meer aanvragen en strengere controles

De langere doorlooptijd is volgens Independer te wijten aan twee factoren. Ten eerste is het aantal aanvragen voor een hypotheek de laatste maanden sterk gestegen. Bij heel wat aanbieders is de rente aan het stijgen, waardoor nog meer mensen snel een hypotheek willen aanvragen. 

Ten tweede wordt er strenger gecontroleerd door de coronacrisis. De kredietverstrekker wil namelijk zekerheid dat de klant de lening werkelijk kan aflossen. Door de coronacrisis gaan er namelijk jobs verloren, wat het risico voor de kredietverstrekker vergroot. De financiële situatie van de klant wordt dus grondiger onderzocht en de kredietverstrekker stelt vaker zogenaamde 'follow-up' vragen.

Aan klanten wordt aangeraden om hun dossier zo gedetailleerd mogelijk in te dienen. Daarbij is het van belang om alle informatie over lopende kredieten te vermelden. Denk daarbij aan studieschuld, maar ook bijvoorbeeld aan een leasewagen of een creditcard. Het is daarom belangrijk om goed op tijd te beginnen aan de voorbereiding van een aanvraagdossier, zodat je snel kan schakelen op het juiste moment.

Ontbindende voorwaarden

Een langere doorlooptijd is vervelend voor klanten omdat er bij het kopen van woningen vaak gewerkt wordt met ontbindende factoren. Met de verkoper wordt dan een 'voorbehoud van financiering' afgesproken. Als je binnen de afgesproken termijn de financiering van de aankoop niet rond krijgt, vervalt de hele koopovereenkomst. Doorgaans wordt hiervoor een periode van 6 weken voorzien.


Laatste artikels over Leningen


Bekijk de vacatures van hypotheekadviseur

29 september 2020

We doen het allemaal wel eens; op Funda scrollen voor ons plezier. Niet zo gek wanneer je bedenkt dat we met z’n allen gemiddeld 7 keer in ons leven verhuizen.
Lees meer


Bedrijfswagen leasen: Op zoek naar de beste prijs!

25 september 2020

Of je je wagenpark gaat uitbreiden of een bedrijfswagen moet vervangen, de beste prijs krijgen is voor jou als ondernemer belangrijk. Maar wat is die beste prijs? 
Lees meer


Banken bereiden zich voor op kredietverliezen

06 augustus 2020

De impact van de coronacrisis wordt steeds duidelijker. Doordat er veel onzekerheid blijft kunnen banken niet anders dan zich voorbereiden op grote kredietverliezen.
Lees meer


Hoe kun je je BKR registratie opvragen en inzien?

29 juli 2020

Je registratie in de lijst van het BKR, wat staat voor het Bureau Krediet Registratie, kan zeer belangrijk zijn. Op basis hiervan zal een kredietverstrekker namelijk bepalen of je in aanmerking komt voor een lening, maar ook voor het aanvragen van een hypotheek is dit van belang.
Lees meer


Meer jongeren met betalingsproblemen

29 juni 2020

Uit cijfers van het BKR blijkt dat het aantal jongeren met betalingsproblemen de afgelopen vijf jaar met maar liefst 70% is toegenomen.
Lees meer