Je bent hier: Home > Nieuws > Meer jongeren met betalingsproblemen

Meer jongeren met betalingsproblemen

Meer jongeren met betalingsproblemen

29 juni 2020 - door Redactie

Uit cijfers van het BKR blijkt dat het aantal jongeren met betalingsproblemen de afgelopen vijf jaar met maar liefst 70% is toegenomen.

In de Schulden Monitor van het BKR werden de cijfers van kredieten over de periode 2015 tot 2019 geanalyseerd. Het aantal jongeren onder de 24 met betalingsproblemen op geregistreerde kredieten steeg in deze periode met 70%. Men spreekt over betalingsproblemen wanneer iemand meer dan drie betalingstermijnen na mekaar heeft gemist of als er een aangepaste aflossingsregeling werd opgesteld door de bank.

Over het algemeen daalt het aantal mensen met betalingsproblemen, maar de jongeren tekenen voor een steeds groter aandeel. Ze komen snel in de problemen omdat ze minder geld op een spaarrekening hebben en vaak ook minder jobzekerheid. Bovendien hebben ze soms ook een grote studieschuld, die niet bij het BKR wordt gemeld. Bij het aangaan van een hypotheek wordt daar wel naar gevraagd, maar de banken kunnen dit dus niet controleren.

In het BKR worden alle soorten leningen geregistreerd, maar voor studentenleningen is er een uitzondering. Een deel van de jongeren verzwijgt dan ook dat ze een studieschuld hebben, waardoor ze makkelijker een nieuwe lening kunnen aangaan. Dat levert dan al snel problemen op als er iets misloopt in de toekomst, zoals nu bijvoorbeeld met de coronacrisis. Jongeren die hierdoor in de problemen komen, zullen pas in september of oktober in de cijfers opduiken.

Centraal loket

Het BKR overweegt de oprichting van een centraal loket waar iedereen een overzicht kan vinden van al zijn leningen. Niet alleen hypotheken en persoonlijke leningen zullen hier zichtbaar zijn, maar ook bijvoorbeeld creditcards of leaseproducten.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl