Je bent hier: Home > Nieuws > Meer jongeren met betalingsproblemen

Meer jongeren met betalingsproblemen

Meer jongeren met betalingsproblemen

29 juni 2020

Uit cijfers van het BKR blijkt dat het aantal jongeren met betalingsproblemen de afgelopen vijf jaar met maar liefst 70% is toegenomen.

In de Schulden Monitor van het BKR werden de cijfers van kredieten over de periode 2015 tot 2019 geanalyseerd. Het aantal jongeren onder de 24 met betalingsproblemen op geregistreerde kredieten steeg in deze periode met 70%. Men spreekt over betalingsproblemen wanneer iemand meer dan drie betalingstermijnen na mekaar heeft gemist of als er een aangepaste aflossingsregeling werd opgesteld door de bank.

Over het algemeen daalt het aantal mensen met betalingsproblemen, maar de jongeren tekenen voor een steeds groter aandeel. Ze komen snel in de problemen omdat ze minder geld op een spaarrekening hebben en vaak ook minder jobzekerheid. Bovendien hebben ze soms ook een grote studieschuld, die niet bij het BKR wordt gemeld. Bij het aangaan van een hypotheek wordt daar wel naar gevraagd, maar de banken kunnen dit dus niet controleren.

In het BKR worden alle soorten leningen geregistreerd, maar voor studentenleningen is er een uitzondering. Een deel van de jongeren verzwijgt dan ook dat ze een studieschuld hebben, waardoor ze makkelijker een nieuwe lening kunnen aangaan. Dat levert dan al snel problemen op als er iets misloopt in de toekomst, zoals nu bijvoorbeeld met de coronacrisis. Jongeren die hierdoor in de problemen komen, zullen pas in september of oktober in de cijfers opduiken.

Centraal loket

Het BKR overweegt de oprichting van een centraal loket waar iedereen een overzicht kan vinden van al zijn leningen. Niet alleen hypotheken en persoonlijke leningen zullen hier zichtbaar zijn, maar ook bijvoorbeeld creditcards of leaseproducten.


Laatste artikels over Leningen


Bekijk de vacatures van hypotheekadviseur

29 september 2020

We doen het allemaal wel eens; op Funda scrollen voor ons plezier. Niet zo gek wanneer je bedenkt dat we met z’n allen gemiddeld 7 keer in ons leven verhuizen.
Lees meer


Bedrijfswagen leasen: Op zoek naar de beste prijs!

25 september 2020

Of je je wagenpark gaat uitbreiden of een bedrijfswagen moet vervangen, de beste prijs krijgen is voor jou als ondernemer belangrijk. Maar wat is die beste prijs? 
Lees meer


Banken bereiden zich voor op kredietverliezen

06 augustus 2020

De impact van de coronacrisis wordt steeds duidelijker. Doordat er veel onzekerheid blijft kunnen banken niet anders dan zich voorbereiden op grote kredietverliezen.
Lees meer


Hoe kun je je BKR registratie opvragen en inzien?

29 juli 2020

Je registratie in de lijst van het BKR, wat staat voor het Bureau Krediet Registratie, kan zeer belangrijk zijn. Op basis hiervan zal een kredietverstrekker namelijk bepalen of je in aanmerking komt voor een lening, maar ook voor het aanvragen van een hypotheek is dit van belang.
Lees meer