Je bent hier: Home > Nieuws > Banken bereiden zich voor op kredietverliezen

Banken bereiden zich voor op kredietverliezen

Banken bereiden zich voor op kredietverliezen

06 augustus 2020

De impact van de coronacrisis wordt steeds duidelijker. Doordat er veel onzekerheid blijft kunnen banken niet anders dan zich voorbereiden op grote kredietverliezen.

Faillissementen worden onafwendbaar doordat heel wat activiteiten op een veel lager pitje draaien dan vroeger. Ondernemers en gezinnen verliezen zo in hun inkomen en kunnen hun leningen niet meer aflossen.  Zo ontstaat er een negatieve spiraal die voor een verdere uitdieping van de crisis zorgt.

Tot en met eind juli gingen er in Nederland 2.178 bedrijven failliet, zo bleek uit een reportage van RTL Z. Vooral de horeca en de zakelijke dienstverlening kampt met problemen door het wegvallen van de omzet. In vergelijking met vorig jaar zijn deze cijfers nog niet zo erg, maar de echte grote crisis moet waarschijnlijk nog komen.

Opvallend was dat ING in het tweede kwartaal maar liefst 1,3 miljard euro afschrijft op zijn kredietportefeuille. Dat is zo'n zes keer hoger dan vorig jaar. Ook bij andere banken blijkt uit de kwartaalcijfers dat ze rekening houden met grote verliezen. Voorlopig zijn er nog niet zoveel problemen met zakelijke leningen omdat de overheid vaak tussenkomt met een reddingspakket. De vraag is hoeveel bedrijven op eigen houtje kunnen overleven als de steunmaatregelen van de overheden uitdoven.

Ook de gezinnen kregen speciale regelingen en er werden heel wat betaalpauzes goedgekeurd voor bijvoorbeeld hypotheken. Voor een deel van de gezinnen zal dit een goede oplossing zijn, maar een ander deel zal deze crisis niet zomaar te boven komen.


 


Laatste artikels over Leningen


Bekijk de vacatures van hypotheekadviseur

29 september 2020

We doen het allemaal wel eens; op Funda scrollen voor ons plezier. Niet zo gek wanneer je bedenkt dat we met z’n allen gemiddeld 7 keer in ons leven verhuizen.
Lees meer


Bedrijfswagen leasen: Op zoek naar de beste prijs!

25 september 2020

Of je je wagenpark gaat uitbreiden of een bedrijfswagen moet vervangen, de beste prijs krijgen is voor jou als ondernemer belangrijk. Maar wat is die beste prijs? 
Lees meer


Hoe kun je je BKR registratie opvragen en inzien?

29 juli 2020

Je registratie in de lijst van het BKR, wat staat voor het Bureau Krediet Registratie, kan zeer belangrijk zijn. Op basis hiervan zal een kredietverstrekker namelijk bepalen of je in aanmerking komt voor een lening, maar ook voor het aanvragen van een hypotheek is dit van belang.
Lees meer


Meer jongeren met betalingsproblemen

29 juni 2020

Uit cijfers van het BKR blijkt dat het aantal jongeren met betalingsproblemen de afgelopen vijf jaar met maar liefst 70% is toegenomen.
Lees meer