Je bent hier: Home > Nieuws > Banken bereiden zich voor op kredietverliezen

Banken bereiden zich voor op kredietverliezen

Banken bereiden zich voor op kredietverliezen

06 augustus 2020 - door Redactie

De impact van de coronacrisis wordt steeds duidelijker. Doordat er veel onzekerheid blijft kunnen banken niet anders dan zich voorbereiden op grote kredietverliezen.

Faillissementen worden onafwendbaar doordat heel wat activiteiten op een veel lager pitje draaien dan vroeger. Ondernemers en gezinnen verliezen zo in hun inkomen en kunnen hun leningen niet meer aflossen.  Zo ontstaat er een negatieve spiraal die voor een verdere uitdieping van de crisis zorgt.

Tot en met eind juli gingen er in Nederland 2.178 bedrijven failliet, zo bleek uit een reportage van RTL Z. Vooral de horeca en de zakelijke dienstverlening kampt met problemen door het wegvallen van de omzet. In vergelijking met vorig jaar zijn deze cijfers nog niet zo erg, maar de echte grote crisis moet waarschijnlijk nog komen.

Opvallend was dat ING in het tweede kwartaal maar liefst 1,3 miljard euro afschrijft op zijn kredietportefeuille. Dat is zo'n zes keer hoger dan vorig jaar. Ook bij andere banken blijkt uit de kwartaalcijfers dat ze rekening houden met grote verliezen. Voorlopig zijn er nog niet zoveel problemen met zakelijke leningen omdat de overheid vaak tussenkomt met een reddingspakket. De vraag is hoeveel bedrijven op eigen houtje kunnen overleven als de steunmaatregelen van de overheden uitdoven.

Ook de gezinnen kregen speciale regelingen en er werden heel wat betaalpauzes goedgekeurd voor bijvoorbeeld hypotheken. Voor een deel van de gezinnen zal dit een goede oplossing zijn, maar een ander deel zal deze crisis niet zomaar te boven komen.


 

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl