Je bent hier: Home > Nieuws > Banken bereiden zich voor op kredietverliezen

Banken bereiden zich voor op kredietverliezen

Banken bereiden zich voor op kredietverliezen

06 augustus 2020

De impact van de coronacrisis wordt steeds duidelijker. Doordat er veel onzekerheid blijft kunnen banken niet anders dan zich voorbereiden op grote kredietverliezen.

Faillissementen worden onafwendbaar doordat heel wat activiteiten op een veel lager pitje draaien dan vroeger. Ondernemers en gezinnen verliezen zo in hun inkomen en kunnen hun leningen niet meer aflossen.  Zo ontstaat er een negatieve spiraal die voor een verdere uitdieping van de crisis zorgt.

Tot en met eind juli gingen er in Nederland 2.178 bedrijven failliet, zo bleek uit een reportage van RTL Z. Vooral de horeca en de zakelijke dienstverlening kampt met problemen door het wegvallen van de omzet. In vergelijking met vorig jaar zijn deze cijfers nog niet zo erg, maar de echte grote crisis moet waarschijnlijk nog komen.

Opvallend was dat ING in het tweede kwartaal maar liefst 1,3 miljard euro afschrijft op zijn kredietportefeuille. Dat is zo'n zes keer hoger dan vorig jaar. Ook bij andere banken blijkt uit de kwartaalcijfers dat ze rekening houden met grote verliezen. Voorlopig zijn er nog niet zoveel problemen met zakelijke leningen omdat de overheid vaak tussenkomt met een reddingspakket. De vraag is hoeveel bedrijven op eigen houtje kunnen overleven als de steunmaatregelen van de overheden uitdoven.

Ook de gezinnen kregen speciale regelingen en er werden heel wat betaalpauzes goedgekeurd voor bijvoorbeeld hypotheken. Voor een deel van de gezinnen zal dit een goede oplossing zijn, maar een ander deel zal deze crisis niet zomaar te boven komen.


 


Laatste artikels over Leningen


Einde in zicht voor lage leenrentes?

03 juni 2021

Volgens vergelijkingswebsite Geld.nl is er mogelijk een einde gekomen aan de daling van de leenrentes.
Lees meer


Is zakelijke rente aftrekbaar?

22 mei 2021

Bij een zakelijke lening speelt de rente een belangrijke rol. Het is in feite een kostenpost die ten laste gaat van de winst. Hetzelfde geldt voor de afsluitprovisie die eenmalig betaald dient te worden.
Lees meer


Lenen in lastige tijden

18 mei 2021

Lenen in barre tijden. De coronapandemie is nog niet voorbij ofschoon de hoop dat het per juli 2021 beter wordt. Er wordt volop gevaccineerd om het virus in te dammen.
Lees meer


Is een mkb-bank een oplossing voor kredieten aan kleine ondernemers?

13 mei 2021

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken is niet enthousiast om een nieuwe nichebank op te richten die zich focust op het MKB.
Lees meer


Rekennorm bepaalt leningbedrag

21 april 2021

Wie kent het spreekwoord 'het is beter een andermans hemd dan geen'? Het is een gezegde uit de oude doos wat aangeeft dat je beter kunt lenen dan iets niet hebben.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken