Je bent hier: Home > Nieuws > Is een mkb-bank een oplossing voor kredieten aan kleine ondernemers?

Is een mkb-bank een oplossing voor kredieten aan kleine ondernemers?

Is een mkb-bank een oplossing voor kredieten aan kleine ondernemers?

13 mei 2021

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken is niet enthousiast om een nieuwe nichebank op te richten die zich focust op het MKB.

MKB-Nederland is al langer een voorstander van een dergelijke nichebank omdat ondernemers slechts beperkt toegang krijgen tot financiering. Voor voor een kleinere zakelijke lening krijgen ze vaak het deksel op de neus. Er zit voor hen dan niets anders op om een zakelijke lening te zoeken buiten de banksector.

Volgens MKB-Nederland kan de Volksbank zelfs ingeschakeld worden om leningen aan ondernemers te verstrekken. Via de Regiobanken is er een sterke lokale vertegenwoordiging waardoor de kleine ondernemer makkelijk zijn weg zou moeten kunnen vinden naar de bank.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Ecomische Zaken is echter niet overtuigd. Ze verwijst naar een onderzoek van Dialogic waaruit blijkt dat een mkb-bank een ingrijpende stap zou zijn, waarvan de effectiviteit niet goed kan ingeschat worden. Het rapport suggereert dan ook dat er beter kan ingezet worden op andere maatregelen om de kredietverlening te versterken.

MKB-Nederland vindt echter dat de stapjes die gezet worden weinig impact hebben op het terrein. "Ondernemers zijn er weinig mee opgeschoten en een zakelijke lening is cruciaal om door de coronacrisis heen te komen", klinkt het.


Laatste artikels over Leningen


Einde in zicht voor lage leenrentes?

03 juni 2021

Volgens vergelijkingswebsite Geld.nl is er mogelijk een einde gekomen aan de daling van de leenrentes.
Lees meer


Is zakelijke rente aftrekbaar?

22 mei 2021

Bij een zakelijke lening speelt de rente een belangrijke rol. Het is in feite een kostenpost die ten laste gaat van de winst. Hetzelfde geldt voor de afsluitprovisie die eenmalig betaald dient te worden.
Lees meer


Lenen in lastige tijden

18 mei 2021

Lenen in barre tijden. De coronapandemie is nog niet voorbij ofschoon de hoop dat het per juli 2021 beter wordt. Er wordt volop gevaccineerd om het virus in te dammen.
Lees meer


Rekennorm bepaalt leningbedrag

21 april 2021

Wie kent het spreekwoord 'het is beter een andermans hemd dan geen'? Het is een gezegde uit de oude doos wat aangeeft dat je beter kunt lenen dan iets niet hebben.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken