Je bent hier: Home > Nieuws > Overheid kan ingrijpen op negatieve rentevoeten

Overheid kan ingrijpen op negatieve rentevoeten

Overheid kan ingrijpen op negatieve rentevoeten

11 juni 2021

De meeste banken in Nederland rekenen een strafrente aan voor deposito's met meer dan 100.000 euro spaargeld. De overheid wil voorkomen dat deze grens nog lager komt te liggen.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra bevestigt dat de banken naar mekaar aan het kijken zijn om de grens van 100.000 euro verder te verlagen. Als één bank deze stap neemt, dan zal de rest al snel volgen. Een hele tijd geleden lag de grens bij het gros van de banken immers nog op 1 miljoen euro vooraleer er negatieve rente werd aangerekend. Als de huidige grens dus nog verder verlaagd wordt, dan komt het spaargeld van zowat iedereen in het vizier.

Volgens Hoekstra is het niet logisch om deze grens nog verder te verlagen. Spaartegoeden zijn immers beschermd tot 100.000 euro, zodat spaarders hun geld terugkrijgen bij een eventueel faillissement van de bank. Tot dat bedrag moeten mensen dus hun geld op een spaarrekening kunnen zetten zonder hiervoor beboet te worden.

Bij eventuele stappen van de banken zal Hoekstra eerst gesprekken organiseren, maar als de banken toch willen doorzetten dan zal er een echt verbod nodig zijn. Heel wat politieke partijen zijn nu al voorstander van zo'n verbod.

Door de extreem lage rentevoeten en de invoering van negatieve rente passen de spaarders zich evenwel aan. Meer mensen zetten dan ook de stap naar het beleggen. Zelfs het risico wordt daarbij niet altijd geschuwd. Zo is het beleggen in cryptocurrency aan een steile opmars bezig.


Laatste artikels over Sparen


Opnemen van cash niet helemaal gratis bij ABN AMRO

02 juni 2021

ABN AMRO zal vanaf 1 juli kosten aanrekenen voor klanten die vaak cash geld opnemen.
Lees meer


Ook negatieve rente bij Rabobank

28 april 2021

Rabobank is de volgende bank in het rijtje die een strafrente gaat aanrekenen op rekeningen met meer dan 100.000 euro.
Lees meer


Volksbank: negatieve rente vanaf ton spaargeld

20 april 2021

Vanaf 1 juli zal de Volksbank een negatieve rente aanrekenen vanaf 100.000 euro. De wijziging wordt doorgevoerd bij de merknamen SNS, ASN Bank en RegioBank.
Lees meer


Nederland hoogste inflatiecijfers van EU

04 maart 2021

De prijzen stegen in Nederland in februari met gemiddeld 1,8% tegenover vorig jaar. In de EU bedraagt de inflatie slechts 0,9%.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken