Je bent hier: Home > Nieuws > Overheid kan ingrijpen op negatieve rentevoeten

Overheid kan ingrijpen op negatieve rentevoeten

Overheid kan ingrijpen op negatieve rentevoeten

11 juni 2021

De meeste banken in Nederland rekenen een strafrente aan voor deposito's met meer dan 100.000 euro spaargeld. De overheid wil voorkomen dat deze grens nog lager komt te liggen.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra bevestigt dat de banken naar mekaar aan het kijken zijn om de grens van 100.000 euro verder te verlagen. Als één bank deze stap neemt, dan zal de rest al snel volgen. Een hele tijd geleden lag de grens bij het gros van de banken immers nog op 1 miljoen euro vooraleer er negatieve rente werd aangerekend. Als de huidige grens dus nog verder verlaagd wordt, dan komt het spaargeld van zowat iedereen in het vizier.

Volgens Hoekstra is het niet logisch om deze grens nog verder te verlagen. Spaartegoeden zijn immers beschermd tot 100.000 euro, zodat spaarders hun geld terugkrijgen bij een eventueel faillissement van de bank. Tot dat bedrag moeten mensen dus hun geld op een spaarrekening kunnen zetten zonder hiervoor beboet te worden.

Bij eventuele stappen van de banken zal Hoekstra eerst gesprekken organiseren, maar als de banken toch willen doorzetten dan zal er een echt verbod nodig zijn. Heel wat politieke partijen zijn nu al voorstander van zo'n verbod.

Door de extreem lage rentevoeten en de invoering van negatieve rente passen de spaarders zich evenwel aan. Meer mensen zetten dan ook de stap naar het beleggen. Zelfs het risico wordt daarbij niet altijd geschuwd. Zo is het beleggen in cryptocurrency aan een steile opmars bezig.


Laatste artikels over Sparen


Zo creëer je financiële zekerheid als zzp'er

16 september 2021

Als zzp’er heb je volop vrijheid. Zelf je tijd indelen. Zelf beslissen of je een klus wel of niet aanneemt. Daar staat tegenover dat je vaak ook minder financiële zekerheid hebt.
Lees meer


Veel jonge Nederlanders komen nauwelijks rond

31 augustus 2021

Uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van SNS blijkt dat een derde van de jonge Nederlanders nauwelijks kan rondkomen.
Lees meer


Spaarrente verder omlaag

01 juli 2021

De spaarrente is al tijden om te huilen – wie geld op een spaarrekening heeft staan weet ongetwijfeld dat dit nauwelijks rente oplevert. Per 1 juli 2021 wordt het nóg dramatischer: diverse spaarrentes gaan nog verder omlaag.
Lees meer


Opnemen van cash niet helemaal gratis bij ABN AMRO

02 juni 2021

ABN AMRO zal vanaf 1 juli kosten aanrekenen voor klanten die vaak cash geld opnemen.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 85 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken