Je bent hier: Home > Nieuws > Overheid kan ingrijpen op negatieve rentevoeten

Overheid kan ingrijpen op negatieve rentevoeten

Overheid kan ingrijpen op negatieve rentevoeten

11 juni 2021 - door Redactie

De meeste banken in Nederland rekenen een strafrente aan voor deposito's met meer dan 100.000 euro spaargeld. De overheid wil voorkomen dat deze grens nog lager komt te liggen.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra bevestigt dat de banken naar mekaar aan het kijken zijn om de grens van 100.000 euro verder te verlagen. Als één bank deze stap neemt, dan zal de rest al snel volgen. Een hele tijd geleden lag de grens bij het gros van de banken immers nog op 1 miljoen euro vooraleer er negatieve rente werd aangerekend. Als de huidige grens dus nog verder verlaagd wordt, dan komt het spaargeld van zowat iedereen in het vizier.

Volgens Hoekstra is het niet logisch om deze grens nog verder te verlagen. Spaartegoeden zijn immers beschermd tot 100.000 euro, zodat spaarders hun geld terugkrijgen bij een eventueel faillissement van de bank. Tot dat bedrag moeten mensen dus hun geld op een spaarrekening kunnen zetten zonder hiervoor beboet te worden.

Bij eventuele stappen van de banken zal Hoekstra eerst gesprekken organiseren, maar als de banken toch willen doorzetten dan zal er een echt verbod nodig zijn. Heel wat politieke partijen zijn nu al voorstander van zo'n verbod.

Door de extreem lage rentevoeten en de invoering van negatieve rente passen de spaarders zich evenwel aan. Meer mensen zetten dan ook de stap naar het beleggen. Zelfs het risico wordt daarbij niet altijd geschuwd.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl