Je bent hier: Home > Nieuws > Veel jonge Nederlanders komen nauwelijks rond

Veel jonge Nederlanders komen nauwelijks rond

Veel jonge Nederlanders komen nauwelijks rond

31 augustus 2021

Uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van SNS blijkt dat een derde van de jonge Nederlanders nauwelijks kan rondkomen.

Zo'n 1.400 werkende jonge Nederlanders, tussen 18 en 35 jaar oud, werden gepolst naar hun financiële situatie. Ongeveer een derde van hen gaf aan dat ze het financieel erg moeilijk hebben en amper kunnen rondkomen. Ze worden vaak geconfronteerd met financiële problemen, maar toch zoekt de helft onder hen geen professionele hulp. Hierdoor lopen ze het risico van in een neerwaartse spiraal terecht te komen.

Ondanks deze problemen zegt zo'n 75% van de jongeren dat ze wel kunnen sparen en dus over een spaarbuffer beschikken. De overige 25% komt vrijwel meteen in de problemen als ze hun inkomen verliezen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat jonge mensen vaak geneigd zijn om meer risico te lopen om toch wat extra te kunnen verdienen. Velen zetten dan ook de stap naar het beleggen, in de hoop hiermee extra inkomsten te kunnen opbouwen. Maar liefst 12% van de jongeren doet dit zonder dat ze over een spaarbuffer beschikken. Wanneer het dus misloopt bij het beleggen kan de financiële kater erg groot zijn.

Door de intrede van gratis beleggingsapps zoals BUX is voor vele jongeren de stap naar het beleggen snel gemaakt. De gebruiksvriendelijkheid van deze platformen zorgt voor een grote aantrekkingskracht. Jonge mensen gaan ook steeds vaker over tot het beleggen in cryptocurrency.


Laatste artikels over Sparen


Zo creëer je financiële zekerheid als zzp'er

16 september 2021

Als zzp’er heb je volop vrijheid. Zelf je tijd indelen. Zelf beslissen of je een klus wel of niet aanneemt. Daar staat tegenover dat je vaak ook minder financiële zekerheid hebt.
Lees meer


Spaarrente verder omlaag

01 juli 2021

De spaarrente is al tijden om te huilen – wie geld op een spaarrekening heeft staan weet ongetwijfeld dat dit nauwelijks rente oplevert. Per 1 juli 2021 wordt het nóg dramatischer: diverse spaarrentes gaan nog verder omlaag.
Lees meer


Overheid kan ingrijpen op negatieve rentevoeten

11 juni 2021

De meeste banken in Nederland rekenen een strafrente aan voor deposito's met meer dan 100.000 euro spaargeld. De overheid wil voorkomen dat deze grens nog lager komt te liggen.
Lees meer


Opnemen van cash niet helemaal gratis bij ABN AMRO

02 juni 2021

ABN AMRO zal vanaf 1 juli kosten aanrekenen voor klanten die vaak cash geld opnemen.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 85 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken